April 09, 2013

Ganache

Ganache to francuska nazwa aksamitnej polewy czekoladowej używanej do przystrajania tortów. Nadaje się też idealnie do polewania muffinków, ciasteczek i ciast wszelkiego rodzaju. Robiąc ganache trzeba pamiętać, że czekolady bardzo się różnią i nie z każdej można zrobić dobry ganache.

Przede wszystkim ganache robi się z twardej czekolady, a nie nadziewanej. Nie można używać drobinek czekoladowych - chocolate chips czy taniej czekolady Hershey. Używam zawsze dobrej gatunkowo czekolady - najczęściej belgijskiej z Trader Joe's. Jest świeża i naprawdę dobra.


Podobnie rzecz się ma ze śmietaną. Najczęściej używam Darigold Classic heavy whipping cream z Costco - problem w tym, że tam kupuję wielki karton, a nie zawsze jest mi aż tyle potrzebne. Dobra jest również organiczna śmietana z Trader Joe's.


Do ganache można dodać również masło czy olej, aby uzyskać połysk. Ja tego nie robię.


8 oz (ok. 240 gramów) gorzkiej czekolady pociętej na drobne kawałki
1 filiżanka (1 cup) tłustej śmietany (heavy whipping cream)

opcjonalnie 1 łyżka rumu

W garnuszku podgrzewać śmietanę aż będzie bardzo gorąca, ale się nie zagotuje. Kiedy zacznie mocno bąbelkować, zdjąć z palnika i dodać do śmietany kawałki czekolady. Zostawić tak na minutę lub dwie, a następnie delikatnie mieszać aż cała czekolada się rozpuści. Dodać rum. 

Ciepłym ganache polewać ciasta i muffinki. 
Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment