April 17, 2023

Muffinki jajowe a la quiche

Takie muffinki to propozycja nietuzinkowego śniadania. A na dodatek, nic się nie zmarnuje, bo muffinki spokojnie można odgrzać następnego dnia lub wręcz naszykować je dzień wcześniej, by na śniadanie po prostu złapać coś pożywnego do jedzenia bez żadnego szykowania. Podstawą są oczywiście jajka, ale reszta to już wyłącznie nasza wyobraźnia i gusty smakowe. Można wykorzystać resztki wędlin; można wykorzystać warzywa - pomidory, papryki, cebulę, grzyby, a nawet gotową salsę. Wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę. 


1/2 cebuli
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
6 jajek
1 pomidor
1/3 szklanki salsy
1 cup tartego sera cheddar 
sól i pieprz do smaku
1/2 szklanki hal and half lub śmietany kremówki wymieszanej z mlekiem w równych proporcjach
1 łyżka oliwy z oliwek



Piekarnik rozgrzać do 350 F/175 C. 
Formę do muffinków posmarować tłuszczem - najlepiej sprayem do pieczenia. 

Cebulę, papryki i pomidora pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i zeszklić ją. Następnie  dodać warzywa i smażyć je mieszając około 5 minut lub do momentu kiedy zaczynają robić się miękkie. Ostudzić. 

W dużej misce rozbełtać jajka, pod koniec dodając half and half lub kremówkę wymieszaną z mlekiem. 

Do mieszkanki jajecznej dodać salsę i przesmażone warzywa. Dobrze wymieszać. Dodać 3/4 szklanki cheddara i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Natłuszczone foremki muffinkowe wypełnić mniej więcej w 2/3 wysokości mieszanką jajeczno-warzywną. Z wierzchu posypać serem. Piec około 20 minut. 


Uwagi dodatkowe

  • Muffinki jajowe nie muszą być wegetariańskie - wędlina, taka jak szynka czy polędwica, a nawet kiełbasa, doskonale będzie w nich smakować. 
  • Muffinki świetnie się przechowują w lodówce przez 2-3 dni.
  • Tak jak w przypadku omletu, tak i muffinki jajeczne dają nam pole do popisu - można używać najróżniejszych żółtych serów, a także fety czy koziego sera. Można używać różnych warzyw i wędlin. Wszystko zależy od naszego gustu i tego co mamy w lodówce. 
  • Nie wszyscy dodają do masy muffinkowej half and half/mieszankę mleczno-śmietankową. Jeśli wolimy wersję z samymi jajkami, można ją pominąć. 


 


Inspiracja - Flavor Mosaic

Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment