April 28, 2023

Zapiekanka z pieczarkami i oscypkiem

Zapiekanki są idealnym sposobem na syty lunch; na wykorzystanie resztek, które spokojnie się nadają do zjedzenia, ale jest ich zbyt mało by zrobić z nich coś większego. Wtedy była to taka kryzysowa zapchaj-dziura - więcej bułki niż pieczarek czy sera, które były bardziej deficytowe. Ale mimo to dawały komfort smaku i najedzenia się. Aż trudno uwierzyć, że coś tak pysznego zostało wyparte na lata przez fast-foody!   

Nasza wersja była bogatsza. Pieczarek było dużo. No i sera też. A poza tym po lodówce kręcił nam się oscypek - oszczędzany przez wszystkich, bo to u nas towar deficytowy. 😉 Ale w końcu zrobiło się go tak mało, że należało go jakoś wykończyć. No i wylądował na zapiekance, dodając jej wędzonego smaczku. 


bułka - u nas była to bagietka, ale może być zwykła podłużna bułka
1 lb/450 g pieczarek
1 średnia cebula
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
oscypek
ser żółty

piekarnik rozgrzać do 380 F/190 C. Pieczarki umyć. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

Cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni. Dodać cebulę i smażyć ją, aż się zeszkli. Dodać pieczarki. Lekko osolić, a kiedy puszczą sok, smażyć aż do jego odparowania. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Bułki przekroić wzdłuż. Na obu połówkach, ułożonych na blasze do pieczenia, położyć ser - w plasterkach lub starty na tarce o grubych oczkach. Na warstwie sera ułożyć solidną warstwę pieczarek. Na nich rozłożyć starty oscypek.



Tak przygotowane zapiekanki włożyć do piekarnika i piec około 10 minut. Ser powinien się stopić, a sama bułka zrobić lekko chrupiąca.

 

Wyjąć z piekarnika, polać ketchupem i od razu podawać. I schrupać ze smakiem, rozkoszując się jej niepowtarzalnym urokiem. 😉







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment