Martini, od czasu powstania w XIX w. doczekało się wielu odmian, w tym słynnego Vesper martini, który pił Bond. James Bond. Oczywiście "shaken, not stirred". Inne wariacje na temat martini to dry martini, wet martini, chocolate martini, cucumber martini flirtini, porn star martini i oczywiście vodka martini, znacznie lepiej znane pod nazwą espresso martini.
Espresso martini przygotował pierwszy raz Dicka Bradsella pod koniec lat 80. w Fred's Club w Londynie dla młodej kobiety, później modelki która - jak opowiada w wywiadzie powszechnie dostępnym na youtube - poprosiła o „coś, co mnie obudzi, a potem rozwali”. Wieść niesie, że tą młodą kobietą była Naomi Campbell, ale nie jest to potwierdzone.
Dick Bradsell, podobnie jak jego drink vodka/espresso martini uważany jest w świecie barmańskim za guru. Nie tylko serwował świetnie drinki, ale i wprowadził standardy barmańskie, których wpływ odczuwalny jest do dzisiaj. W jego przekonaniu sok owocowy używany do drinków musiał być wyciskany na świeżo, kieliszki – dobrze schłodzone, lód – używany w kopiastych ilościach, a gościnność okazywana z radością. Dzisiaj te zasady wydają się nam oczywistymi oczywistościami, co świadczy wyłącznie o ogromnym wpływie jaki Bradsell wywarł na kulturę barmańską.
1.5 fl oz/ płynnej uncji / 45 ml czystej wódki
1 fl oz/ płynna uncja / 30 ml espresso
2⁄3 fl oz/ płynnej uncji / 20 ml likieru kawowego Kahlúa
1 fl oz/ płynna uncja / 30 ml syropu cukrowego
Schłodzić kieliszek do martini. W tym celu należy wsypać do niego lodu lub wstawić do lodówki lub zamrażarki, aby dobrze się schłodził. Jak podkreśla Bradsell, jest to bardzo ważne, bo
Zaparzyć pojedyncze espresso i odstawić do ostygnięcia.
Do kielicha shakera wypełnionego w całości lodem dodać wódkę, likier kawowy, ostudzone espresso oraz syrop cukrowy. Energicznie wstrząsać shakerem, aż stanie się lodowaty z zewnątrz. To intensywne mieszanie jest bardzo istotne, by uzyskać charakterystyczną piankę na powierzchni koktajlu.
Przecedzić drink do schłodzonego kieliszka do martini i udekorować ziarenkami kawy. Jeśli chcemy udekorować tak jak sam Bradsell, to powinny być trzy ziarenka, ale jeśli popuścimy wodze fantazji to może ich być więcej i np. w towarzystwie wiórków czekolady lub kakao.
Schłodzić kieliszek do martini. W tym celu należy wsypać do niego lodu lub wstawić do lodówki lub zamrażarki, aby dobrze się schłodził. Jak podkreśla Bradsell, jest to bardzo ważne, bo
Zaparzyć pojedyncze espresso i odstawić do ostygnięcia.
Do kielicha shakera wypełnionego w całości lodem dodać wódkę, likier kawowy, ostudzone espresso oraz syrop cukrowy. Energicznie wstrząsać shakerem, aż stanie się lodowaty z zewnątrz. To intensywne mieszanie jest bardzo istotne, by uzyskać charakterystyczną piankę na powierzchni koktajlu.
Przecedzić drink do schłodzonego kieliszka do martini i udekorować ziarenkami kawy. Jeśli chcemy udekorować tak jak sam Bradsell, to powinny być trzy ziarenka, ale jeśli popuścimy wodze fantazji to może ich być więcej i np. w towarzystwie wiórków czekolady lub kakao.

No comments:
Post a Comment