June 23, 2025

Ryba z sofrito (Pescado con Sofrito)

Najwyższa pora wykorzystać sofrito w daniu z rybą zwłaszcza. że coraz częściej można dostać dobrze lokalne pomidory i paprykę. Jeśli mamy już przygotowaną większą porcję sofrito, to zrobienie dania z nim jest kwestią kilku chwil, bo ryba wymaga tylko smażenia. 

Sofrito dodaje wyrazistego smaku filetom z dorsza lub innej białej ryby duszonym w białym winie. Kombinacja smakowa jest świetna. Ponieważ ryba z sofrito wpasowuje się w smaki rodem z kuchni hiszpańskiej,doskonale pasuje podana z makaronem lub ryżem.  Dla chętnych oczywiście może być i parmezan, choć zasadniczo ryb nie podaje się w jego towarzystwie. 😉




1 szklanka sofrito wcześniej przygotowane wg tego przepisu

1łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 lb /450 g filetów z dorsza 
sól
1 szklanka białego wytrawnego wina

Rozgrzać oliwę z olejem na dużej patelni na palniku o niemal najwyższej mocy - u mnie 7/9.  

Oprószyć rybę solą. Położyć filety na patelni  - jeśli mają skórę to tą stroną do dołu. Smażyć, aż skóra będzie chrupiąca i lekko zarumieniona, delikatnie dociskając rybę szpatułką, aby skóra równomiernie się przypiekła – przez 2 do 3 minut. Odwróć filety i smaż jeszcze przez 1–2 minuty, następnie przełóż rybę na talerz.

Dodać sofrito na patelnię i mieszając podgrzewać przez około minutę. Wlej białe wino i gotuj, aż sos zredukuje się o połowę i będzie na tyle gęsty, by pokryć tył łyżki – około 3 do 5 minut. Zmniejszyć moc palnika do średniego, włoźyć rybę z powrotem na patelnię (jeśli filety miały skórkę, to nią do góry) i gotować na wolnym ogniu, aż będzie całkowicie ugotowana – 2 do 3 minut.

Podawać z ryżem lub makaronem - czystym lub z dodatkami. 







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment