Austriacki przepis na knedle (marillenknödel) jest delikatniejszy niż nasz polski. Sięgam po niego przy robieniu knedli z różnymi owocami - sprawdził się nie tylko w przypadku moreli, ale także i śliwek. Były tak smaczne, że trudno było przestać je jeść. 😉 Te delikatne ciasto aż się prosi do delikatnych truskawek. Stąd też dzisiejszy obiad - serowe knedle z truskawkami podawane ze śmietaną lub sosem truskawkowym, lub jednym i drugim! Idealne na pierwszy dzień lata.
Knedle
200 g sera białego - najlepiej zwykłego twarożku ok. 200g mąki mąki łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli
truskawki
Do podania
Do podania
Sos truskawkowy
Śmietana kwaśna + kremówka w dowolnych proporcjach
mleko do rozrobienia
Cukier
Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Gdyby za bardzo się kleiło do ręki, można dosypać nieco więcej mąki, ale nie za dużo by nie było zbyt twarde. Truskawki dobrze umyć i odszypułkować. . Z ciasta odrywać kawałek i rozpłaszczając w dłoniach, uformować z niego mały placuszek. Na nim układać truskawkę i dokładnie zalepiać, tak by nie było w cieście dziurek, formując kulkę. Kulki odkładać na dobrze omączony blat.
Gotowe knedle wkładać do wrzącej i lekko osolonej wody. Po włożeniu knedli doprowadzić wodę do ponownego wrzenia, po czym gotować ok. 6-8 minut na małym ogniu, by truskawka lekko się ugotowała, ale nadal zachowała swój kształt. To jest dość ważne, gdyż zbyt duży płomień/moc palnika spowoduje, że w silnie gotującej się wodzie, knedle mogą się rozpadać.
Śmietany rozrobić z mlekiem, doprawić cukrem i podawać dla chętnych do jedzenia i ze śmietaną.
Przygotować sos truskawkowy według tego przepisu. Najlepiej przygotować go wcześniej by nie był gorący, choć i gorący jest świetny.

No comments:
Post a Comment