8 oz / 220 g serka wiejskiego (cottage cheese)
6.5 oz /185 g mąki
1 średnie lub dwa mniejsze jajka
2 łyżki siemienia lnianego
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
0.5 łyżeczki soli
Do posypania - 20g pestek słonecznika i dyni
Piekarnik rozgrzać do temperatury 380 F/190 C. Formę do pieczenia wyłożyć papierem lub matą silikonową.
W misce wymieszać blenderem ser z jajkiem, a następnie dodać pozostałe składniki. Zagnieść jednolite ciasto. W zależności od sera będzie mniej lub bardziej kleić się do ręki, ale nie należy się tym specjalnie przejmować i dosypywać mąki.
Z ciasta wilgotnymi rękami uformować 6 w miarę jednakowych bułeczek i ułożyć je na formie. Posypać je pestkami słonecznika i dyni, a następnie otwartą dłonią lekko je docisnąć do ciasta.
Bułeczki piec ok. 35 minut sprawdzając po 25-30 minutach ich wygląd, by ich nie spalić.
Uwagi dodatkowe
- Na bułeczki można wykorzystać twarożek samodzielnie zrobiony w domu, ale jeśli jest zbyt suchy, to trzeba go najpierw delikatnie rozrobić ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
- Jeśli nie mam własnego lub wiejskiego sera, wówczas używam jogurtu greckiego.
- Z wierzchu bułeczki można też posypać i innymi ziarenkami - np. mieszanką Everything but the bagel z Trader Joe's lub podobną. Odrobinę pestek można też dołożyć do ciasta, pamiętając, iż zbyt duża ich ilość może sprawić, że trzeba będzie dać nieco więcej proszku do pieczenia.


No comments:
Post a Comment