September 23, 2025

Ekspresowe bułki śniadaniowe z serem

Bardzo proste bułki śniadaniowe. Szybkie do zrobienia, więc rzec by można że idealne na sytuacje, kiedy nagle się okazuje, iż rodzina wykazała się niespodziewanie większym niż normalnie apetytem i zniknęło nagle więcej chleba niż powinno. Z chlebem w ogóle jest dziwna sprawa, bo często ciężko utrafić w odpowiednią jego ilość. Bywa, że znika jak szalony, by innym razem sczerstwieć, bo nikt nie ma na niego ochoty. A te bułki, nie dość, że mają masę ziarenek, że dzięki serowi mają sporo białka, a więc są fit, to jeszcze robi się je szybko. No tyle, że nie oszukujmy się - najlepiej smakują krótko po upieczeniu i nie należy ich robić na zapas. Ponieważ lubię się bawić przepisami, to polecam eksperymentowanie i używanie różnych ziarenek i pestek, w tym dodając ich troszkę do ciasta bułeczek. 


8 oz / 220 g serka wiejskiego (cottage cheese)
6.5 oz /185 g mąki
1 średnie lub dwa mniejsze jajka
2 łyżki siemienia lnianego
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
0.5 łyżeczki soli

Do posypania - 20g pestek słonecznika i dyni

Piekarnik rozgrzać do temperatury 380 F/190 C. Formę do pieczenia wyłożyć papierem lub matą silikonową.


W misce wymieszać blenderem ser z jajkiem, a następnie dodać pozostałe składniki. Zagnieść jednolite ciasto. W zależności od sera będzie mniej lub bardziej kleić się do ręki, ale nie należy się tym specjalnie przejmować i dosypywać mąki. 

Z ciasta wilgotnymi rękami uformować 6 w miarę jednakowych bułeczek i ułożyć je na formie. Posypać je pestkami słonecznika i dyni, a następnie otwartą dłonią lekko je docisnąć do ciasta. 

Bułeczki piec ok. 35 minut sprawdzając po 25-30 minutach ich wygląd, by ich nie spalić. 


Uwagi dodatkowe
  • Na bułeczki można wykorzystać twarożek samodzielnie zrobiony w domu, ale jeśli jest zbyt suchy, to trzeba go najpierw delikatnie rozrobić ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
  • Jeśli nie mam własnego lub wiejskiego sera, wówczas używam jogurtu greckiego. 
  • Z wierzchu bułeczki można też posypać i innymi ziarenkami - np. mieszanką Everything but the bagel z Trader Joe's lub podobną. Odrobinę pestek można też dołożyć do ciasta, pamiętając, iż zbyt duża ich ilość może sprawić, że trzeba będzie dać nieco więcej proszku do pieczenia. 





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment