September 08, 2025

Lemoniada

W ciepłe i gorące dni uwielbiam pić lemoniadę. I przyznam, że w Europie dostaje się jej znacznie więcej niż u nas, a w dodatku w różnych wersjach smakowych. W niemal każdej restauracji czy kawiarni w menu jest przynajmniej jedna lemoniada. Bywa, że jest ich kilka w różnych wersjach smakowych - tradycyjna, marakujowa, malinowa, cytrusowa, truskawkowa. Chyba najbardziej smakowała mi lemoniada w Zapiecku, która zrobiona była na bazie napoju jabłkowo-miętowego. Niestety lemoniady zazwyczaj zawierają sporą ilość cukru, by zrównoważyć kwaśność soku z cytryny czy limonki. I to sprawiało, że nie robiłam ich w domu, a tylko w czasie wyjazdów wakacyjnych sobie folgowałam. Ostatnio jednak wpadł mi do głowy pomysł, by spróbować użyć cukru z owoców mnicha (monk fruit/Luo Han Guo/luóhàn guǒ). Nie byłam do końca pewna jak się uda taka wersja, bo choć wcześniej używałam wiele razy tego cukru, to zawsze w takich potrawach, w których nie był on łatwy do rozpoznania. Dość łatwo zawsze wyczuwam wszelkie słodziki i niemal zawsze ich smak mi przeszkadza na tyle, że nie jestem w stanie jeść/pić potrawy z nimi. Według mnie mają specyficzny przysmak. Tymczasem lemoniadowy test przebiegł pomyślnie i lemoniada okazała się bardzo smaczna, delikatnie słodka i z niewyczuwalnym przysmakiem słodzika. Mówiąc krótko, cukier z owocu mnicha nie wpłynął negatywnie na jej smak. 

1 litr wody
2 łyżki słodzika z owoców mnicha (monk fruit)
1/4 szklanki soku z cytryny
kilka gałązek mięty

Dodatkowo - owoce cytrusowe - pomarańcze, cytryny, limonki, gałązki świeżej mięty


Letnią wodę posłodzić i dobrze wymieszać, tak by cukier się rozpuścił. Zalać nią gałązki mięty. Naczynie z wodą wstawić na kilka godzin do lodówki, tak by woda nabrała miętowego aromatu i bardzo dobrze się schłodziła. 

Dolać świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Wymieszać. 

Owoce cytrusowe bardzo dobrze umyć. Pokroić na plastry, a te przekroić na pół. 

W szklanym dzbanku umieścić przygotowane owoce cytrusowe, świeże gałązki mięty. Całość zalać lemoniadą. Podawać w szklankach z dodatkowymi listkami mięty i plasterkami owoców. 








Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment