Sałatka
10 oz/340 g ugotowanego i obranego bobu
Liście sałaty umyć, osuszyć i poszarpać na drobniejsze części. Ułożyć na dnie sporej miski.
Bób lekko podgrzać w osolonej wodzie. Powinien być w temperaturze pokojowej - ja zazwyczaj zalewam go zimną wodą, solę i gotuję do momentu, gdy woda zawrze. To wystarcza, by bób nie był surowy, ale i nie rozgotowany.
Rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Najlepiej zrobić to wykorzystując do tego szatkownicę na tarce czterostronnej lub obieraczkę do warzyw.
Brzoskwinie umyć. Podzielić na połówki, a każdą z nich pokroić na dość cienkie plasterki. Jeśli są duże, podzielić je na połówki. Brzoskwinie ułożyć na sałacie, a na nich ułożyć bób i plasterki rzodkiewki. Posypać przyprawą Aglio Olio lub płatkami papryczek chilli.Przygotować sos mieszając wszystkie składniki aż do momentu, gdy dobrze się połączą, a sos będzie przypominał gęstą zawiesinę. W razie potrzeby posolić do smaku.
Gotową sałatkę, tuż przed podaniem, polać sosem i posypać posiekaną drobno świeżą kolendrą.
Uwagi dodatkowe
- Do sałatki użyłam najzwyklejszej sałaty, choć myślę że pasować będzie i rzymska sałata i dowolny mix sałatkowy.
- Jeśli nie mamy mrożonego bobu, możemy oczywiście wykorzystać świeży. Należy go ugotować i ostudzić, a następnie obrać z łupinek.
- Do polania sałatki doskonale sprawdza się też i sos z samego octu winnego, miodu i oliwy, z pominięciem musztardy.
- Czasami brzoskwinie mają dość twardą skórkę. W takim przypadku można je z niej obrać.

No comments:
Post a Comment