November 08, 2025

Przypalanka - podkarpacka zupa kartoflana na żeberkach

Pozostając przy potrawach regionalnych, warto spróbować podkarpackiej zupy na żeberkach. Ponieważ od lat wyszukuję i chętnie sięgam po regionalne przepisy, ten mnie zainteresował, bo oparty był na prostych składnikach, a sama zupa idealna na dni, kiedy potrzebny jest w miarę szybki obiad - najlepiej jednogarnkowy i nabierający smaku wraz z gotowaniem. 
Na terenach Kolbuszowszczyzny, przynależącej do rejonu Puszczy Sandomierskiej, grzyby są częstym dodatkiem do najróżniejszych dań, w tym zup. Nie dominują one smaku zupy, ale stanowią jej ważny akcent smakowy. Podstawą zupy są  ziemniaki, zaś żeberka je świetnie uzupełniają. 
Ponieważ nie do końca podobała mi się konsystencja zupy, moja wersja przypalanki jest zrobiona bez zasmażki i ze składnikami, które nie są tak bardzo podrobione na maleńkie kawałki. Według mnie zyskała na tym, ale jeśli wolimy zupy gęste i zawiesiste, to można zrobić ją tak, jak radzą autorki oryginalnego przepisu. 
Przepis na przypalankę pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Nowej Wsi (gmina Kolbuszowa), a znaleźć go można w publikacji regionalnej województwa podkarpackiego, LGD Siedlisko Smaki Kolbuszowszczyzny

1/2 lb /220 g żeberek wieprzowych
6-7 kartofli
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
gałka muszkatołowa
garść suszonych grzybów


Opcjonalnie zasmażka
2-3 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej

Kilka suszonych grzybków zalewać wodą i odstawić na pół godziny, a następnie ugotować do miękkości.  Odcedzić i pokroić w paseczki. 

Opłukane żeberka pokroić i  i umieszczamy w garnku. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, obraną pietruszkę, seler i trochę soli. Całość zalewamy zimną wodą. 

Cebulę opiec na płycie kuchennej lub nad palnikiem i dodać do gotujących się na wolnym ogniu żeberek. Gdy żeberka będą miękkie wyjąć je, a wywar przecedzić przez sitko. Do przecedzonego bulionu dodać kartofle pokrojone w kostkę, startą na tarce marchewkę i gotować do miękkości kartofli. 

Ostudzone żeberka pokroić na małe kawałki. Gdy kartofle będą miękkie dodać do zupy czosnek, żeberka i grzyby wraz z płynem z ich gotowania.  Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

W oryginalnym przepisie zupę zaciąga się zasmażką, choć nie jest to konieczne, zwłaszcza, jeśli unikamy dodatku mąki. Jeśli chcemy zagęścić zupę zasmażką, na 2-3 łyżkach masła usmażyć na złoty kolor dwie łyżki mąki i dodać do zupy. 












Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment