5 jajek
140 g jasnego brązowego cukru
100 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g kakao
4 łyżki oleju
Śmietankowy krem kawowy z czekoladą
600 ml śmietany kremówki
600 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka esencji pistacjowej lub migdałowej
Poncz do nasączenia
200 ml wody
3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
50 ml mocnego alkoholu
200 ml wody
3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
50 ml mocnego alkoholu
1 łyżeczka esencji pistacjowej lub migdałowej
1 słoiczek malinowego dżemu
1/2 lb / 225 g świeżych malin
1/2 szklanki siekanych pistacji
Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i kakao. W misie miksera umieścić całe jajka i brązowy cukier. Ubijać na najwyższych obrotach aż do uzyskania gęstej i puszystej piany. Dobrze ubita piana powinna praktycznie potroić swoją objętość, a trzepaczki miksera będą pozostawiały na niej swój ślad; całość jednak będzie płynna. Do ubitej masy dodać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia. Dno tortownicy o średnicy 8 cali / 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia , a boki wysmarować tłuszczem. Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 340/170ºC przez około 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, a następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
Przygotować krem. Zimną śmietanę ubić wraz z cukrem. Pod koniec dodać serk mascarpone, uważając, by krem się nie zwarzył jeszcze chwilę ubijać. Ubity krem śmietankowy dobrze wymieszać z kremem pistacjowym.
Przygotować poncz do nasączenia tortu. W gorącej wodzie rozpuścić kawę i cukier. Dodać alkohol.
Z kremu odłożyć ok. 5-6 łyżek do posmarowania boków. Ostudzone ciasto na tort podzielić na dwa blaty. Jeden z blatów ciasta ułożyć na paterze lub płaskim talerzu. Nasączyć połową przygotowanego pączu. Blat posmarować dżemem; na nim ułożyć maliny, a następnie posmarować połową kremu i wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta, który nasączyć połową pozostałego pączu i posmarować resztą kremu i wyrównać. Boki posmarować odłożonym wcześniej kremem, a następnie obsypać siekanymi pistacjami i udekorować malinami. Wstawić do lodówki na kilka godzin by stężał i dobrze się schłodził.
Uwagi dodatkowe
- Tort można podzielić na trzy blaty; wówczas poncz, dżem i krem podzielić na trzy części. Malin do przekładania należy użyć nieco więcej.


No comments:
Post a Comment