Resztki indyka
Marchewka
Por
Seler
Pietruszka
Bulion z kurczaka lub indyka
Majeranek i lubczyk
sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie:
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
Warzywa umyć i obrać. Pora pokroić na ćwierć plasterki, a pozostałe warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Umieścić w garnku.
Mięso indyka pokroić na drobne kawałki i dodać do garnka z warzywami. Całość zalać bulionem i gotować aż warzywa zmiękną. Doprawić solą i pieprzem oraz majerankiem i lubczykiem.
Pod koniec gotowania można dodać odrobinę zasmażki, ale nie za dużo - 2 łyżki mąki lekko podsmażyć na suchej patelni, a następnie rozrobić z masłem, a kiedy wszystko się wymiesza, dodać ok. 1/2 szklanki wody i energicznie wymieszać, by nie potworzyły się grudki. Dodać do zupy.
Podawać ze świeżym pieczywem - np. świeżo upieczoną bułką (np. ciabattą, bagietką czy paluchem) lub chlebem pieczonym na drożdżach lub chlebem pieczonym na zakwasie.
Uwagi dodatkowe
- Celowo nie podaję dokładnych ilości składników do zupy. Wszystko zależy bowiem od tego, jak dużo mięsa z indyka nam zostało.
No comments:
Post a Comment