August 28, 2013

Zupa pieczarkowa

Czy pisałam już, że Ola uwielbia tę zupę? Mogłaby ją jeść codziennie! Co rusz się jej domaga. Nic więc dziwnego, że gości ona u nas w domu dość często. 
A jest super prosta w wykonaniu. Wystarczy rosół, warzywa, pieczarki i kluseczki. I zupa gotowa! Ostatnio Ola pomagała ją robić, bo chciała się nauczyć jak ugotować jej ulubioną zupę. 


1 lb/45 dag pieczarek
rosół - mniej więcej 2 litry
warzywa z rosołu - 2-3 marchewki, pół selera i pół pietruszki
opcjonalnie mięso z rosołu
1-2 łyżki oleju
dowolny makaron ugotowany al dente
zielona pietruszka lub koperek
Sól i pieprz do smaku

Pieczarki umyć i pokroić - kapelusze na plasterki lub jeśli pieczarki są małe na ćwiartki, a ogonki poszatkować bardzo drobniutko. W garnku poddusić pieczarki na oleju. Kiedy pieczarki puszczą sok, posolić je i zalać rosołem. Dopełnić wodą - ok. 1 l. Dodać pokrojone na drobno warzywa oraz mięso pokrojone w na drobne kawałki. Posolić i popieprzyć do smaku. Całość zagotować. Podawać z makaronem i posypane swieżym koperkiem lub pietruszką.









Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment