September 22, 2013

Bitki z polędwicy wieprzowej z kurkami

Sezon na kurki trwa. I choć te kupne nie sa tak do końca takie jak te z lasu, to nam smakują na tyle, by je kupować i przetwarzać na sosy i zupy. 

Tym razem na obiad zrobiłam polędwicę wieprzową z delikatnym sosem kurkowym. Szybko się przygotowuje, bo polędwica nie wymaa długiego duszenia. A kurki idealnie do niej pasują.



1-1.5 lb polędwicy

1 lb kurek
1 cebula
sól
pieprz
1/2 szklanki śmietany
1-2 łyżki oleju do smażenia


Polędwicę umyć i pokroić na kotlety. Lekko zbić tłuczkiem. Obsmażyć na gorącym oleju. Kiedy wszystkie kotlety będą już obsmażone, odsunąć je na bok. Zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i dodać pokrojone w kostkę kurki. Dodać sól i pieprz do smaku. Poddusić, aż kurki zaczną puszczać sok. Dodać z powrotem mięso i dusić ok. 15 minut. W razie potrzeby podlewać wodą. Pod koniec duszenia dodać śmietanę. 

Podawać z kopytkami, choć i z gotowanymi kartoflami też dobrze smakują. 




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment