W surówce ważnie jest bardzo cieniutkie poszatkowanie kapusty. Ponieważ ostatnio sporo jemy sałatek z kapusty, rozważałam nawet kupno specjalnej szatkownicy by ułatwić sobie zadanie. I znalazłam jedną z doskonałymi notowaniami, ale i przy okazji z serią makabrycznych opisów okraszonych krwawymi obrazkami, ukazującymi jak jest ostra i skuteczna w szatkowaniu. Odechciało mi się natychmiast, pomimo iż wszyscy zachwalali szatkownicę, nawet jeśli uszkodziła im palce. Uznałam, że tradycyjna metoda szatkowania nożem jest wystarczająco dobra i skuteczna. A na pewno dużo bardziej bezpieczna niż przy pomocy tych doskonałych szatkownic.
1/2 główki kapusty
kilka gałązek natki kolendry (cilantro)
4 ząbki czosnku
sok z 1 średniej limonki
sól
Kapustę drobno poszatkować. Włożyć do miski. Dodać pokrojoną natkę kolendry, czosnek przepuszczony przez praskę lub bardzo drobno posiekany, sól i sok. Całość dobrze wymieszać. Podawać od razu. Jeśli zostanie, przechowywać w lodówce, w miseczce przykrytej folią.
sok z 1 średniej limonki
sól
Kapustę drobno poszatkować. Włożyć do miski. Dodać pokrojoną natkę kolendry, czosnek przepuszczony przez praskę lub bardzo drobno posiekany, sól i sok. Całość dobrze wymieszać. Podawać od razu. Jeśli zostanie, przechowywać w lodówce, w miseczce przykrytej folią.
No comments:
Post a Comment