April 01, 2014

Biała kiełbasa nie tylko od święta

 Biała kiełbasa kojarzy się z Wielkanocą, choć przecież można ją jeść i w inne dni. Choć żurek na białej kiełbasie nie jest zły, to jednak zdecydowanie najbardziej lubię białą kiełbasę duszoną. Jest nie do pobicia! Po prostu przepyszna! Doskonałym uzupełnieniem tak zrobione kiełbasy jest cebula. Chwila-moment i obiad gotowy! Biała kiełbasa doskonale przechowuje się zamrożona, więc spokojnie "w sezonie" można jej więcej kupić i schować na później. 

Najlepszą białą kiełbasę można kupić w polskim sklepie Georeg's Deli w Seattle. Jest świeża i dobrze doprawiona. Czasem ściągam kiełbasę z Chicago, ale według mnie nie jest aż tak dobra jak z George's Deli. 

1 pętko białej kiełbasy
cebula
olej do przysmażania

Na rozgrzanym w płaskim rondlu obsmażać kiełbasę z obu stron, najlepiej pod przykrywką, bo bardzo pryska w czasie smażenia. Kiedy kiełbasa jest z jednej strony dobrze zarumieniona, przełożyć ją na drugą stronę. Dodać cebulę pokrojona w talarki lub półtalarki. Przykryć i dusić aż do momentu gdy cebula się zarumieni. Podawać z pieczywem, kartoflami lub żurkiem. 






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment