May 31, 2022

Obiad w 20 minut

Są takie dni kiedy nic nam się nie chce, a czasem jednak trzeba coś zjeść. To idealny dzień na taki obiad. Nie do końca spaghetti, bo używa się innego makaronu. Jest to jednak danie przypominające spaghetti. Do tego super proste w wykonaniu i zabierające mniej więcej 20 minut, by je zrobić. No i jednogarnkowe, co też ma zalety. Rozpropagowała je Martha Stewart pod nazwą one pot pasta. Z pewnością nie jest to danie dla koneserów, ale spokojnie może zadowolić osoby niewybredne. I zapracowane. My nieco zmieniłyśmy proporcje by podpasować je pod nasze gusta smakowe. 


12 oz/360 g makaronu linguine 
12 oz/360 g pomidorków koktajlowych 
1/2 szklanki dymki (tylko białe części) 
4 ząbki czosnku 
1/2 łyżeczki płatków chili/papryki 
2 gałązki bazylii 
2 łyżki oliwy z oliwek 
4 1/2 szklanki zimnej wody 
Sól i pieprz do smaku 

Do podania pokrojone listki bazylii, oliwa, tarty parmezan, pieprz


Cebulę pokroić na cienkie plasterki, a umyte pomidory przekroić na pół - zwłaszcza te większe. Czosnek pokroić na cienkie plasterki lub przepuścić przez praskę. 

Do płaskiego garnka lub nawet na dość dużą i głęboką patelnie wyłożyć makaron. Po obu jego stronach ułożyć czosnek, cebulę, bazylię i pomidory. Dodać płatki papryki i oliwę. Zalać wodą. Dodać sól - najpierw 1/2 łyżeczki a jeśli w trakcie gotowania przekonamy się, że potrzeba więcej, to uzupełnimy. Dodać pieprz. 

Patelnię ustawić na palniku i zacząć gotować. Kiedy woda zagotuje się i zacznie wrzeć, zmniejszyć nieco moc palnika i delikatnie mieszać jej zawartość. Po około 9 minutach, woda zostanie wchłonięta przez makaron. W razie potrzeby dosolić. Podawać od razu wraz z dodatkami. 







 







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment