February 05, 2024

Fasolka szparagowa z tofu

Chociaż tofu nie jest moim ulubionym produktem, to jednak pojawia się od czasu do czasu na naszych talerzach, zwłaszcza gdy ograniczamy jedzenie mięsa. Oczywiście nie samo, a w towarzystwie innych rzeczy i dobrze doprawione, by nabrało wyrazistości. Kiedyś już serwowałam tofu z brokułami i było naprawdę niezłe. Tym razem tofu z fasolką zdobyło uznanie i na dobre zagościło na naszych talerzach. Szykując je, trzeba pamiętać, by użyć dobrze odciśniętego tofu, i fasolki, która jest raptem podgotowana, a jeszcze lepiej przygotowana na parze tak jak w tym przepisie. Wtedy jest rewelacyjna. Tak jesteśmy przyzwyczajeni do takiej fasolki - nie surowej, ale chrupkiej, że wielkim zaskoczeniem dla nas była fasolka podawana w Kentucky - okropna i rozgotowana. Najdłuższe w tym przepisie jest przygotowanie tofu, gdyż wymaga podwójnego mrożenia. Ale i raz zamrożone będzie w porządku. Ja zazwyczaj po kupieniu tofu od razu wkładam je do zamrażalnika. Tak więc nawet jeśli nie mam czasu lub zapomnę je podwójnie mrozić, to ma za soba przynajmniej jedno mrożenie. 


1 lb/450 g fasolki szparagowej
1 lb /450 g tofu 
olej do smażenia

Sos
1/3 szklanki + 2 łyżki sosu sojowego lub sosu tamari o mniejszej ilości sodu 
1/4 szklanki oleju sezamowego
kawałek imbiru lub dwie kostki imbiru mrożonego z Trader Joe's
2 ząbki czosnku lub dwie kostki czosnku mrożonego z Trader Joe's
1/2 łyżeczki płatków chilli w oleju 
2 łyżki koncentratu pomidorowego 
1/2 szklanki wody

Przygotować tofu - ten etap, jak wspomniałam jest najdłuższy, ale dzięki temu pozbędziemy się z tofu wody. Należy je zamrozić, następnie rozmrozić i ponownie zamrozić. Kiedy jesteśmy gotowi do jego użycia rozmrażamy tofu i odciskamy je, niczym gąbkę z nadmiaru wody. Pokroić w kostkę. 

Przygotować fasolkę - umyć i odciąć z niej twarde końcówki. Na garnku z gotującą się wodą ułożyć sitko do gotowania na parze i ugotować fasolkę tak, by była miękka, ale nie rozciapana. Dobrze przygotowana fasolka jest lekko twardawa po ugotowaniu/uparowaniu - do pewnego stopnia jest to fasolka al dente. 

Przygotować sos - czosnek przepuścić przez praskę, a tofu zetrzeć na tarce  - najlepiej takiej o bardzo drobnych oczkach. Wymieszać z pozostałymi składnikami sosu, oprócz wody.  

Kiedy mamy już wszystko gotowe, rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju. Ułożyć jedną warstwę tofu - kostki powinny być w pewnej odległości od siebie, by się nie skleić. Kiedy jest już gotowe, dodać fasolkę i chwilę ją smażyć. Następnie odsunąć je na bok lub zdjąć na moment z patelni. Wlać składniki przygotowane wcześniej i wymieszane składniki sosu i chwilę smażyć, a następnie dodać wodę i całość wymieszać z tofu i fasolką. 

Podawać od razu razem z ulubionym ryżem. 

Uwagi dodatkowe

  • Przepis ten daje pole do popisu. Jeśli nie mamy płatków chilli w oleju, możemy wykorzystać zwykłe suche. Ilość przypraw tak naprawdę zależy od naszej tolerancji ostrości - ja zwykle gotuję mniej ostro, niejako pod siebie, gdyż mam najniższą w rodzinie tolerancję. Wychodzę z założenie że miłośnicy ostrych wrażeń, zawsze mogą sobie dodać ostrości w trybie indywidualnym, bez wyparzania mojej buzi. 😉
  • Fasolka może być jednokolorowa - zielona lub żółta lub wielokolorowa. 
  • Najlepiej użyć tofu twardego (firm). Można też wykorzystać tofu wędzone - wrażenia smakowe będą jeszcze lepsze. 
  • Dla ekstra chrupiącej skórki na tofu można je obtoczyć w mące kartoflanej. 
  • Jeśli lubimy mniej gęsty sos, można dodać więcej wody. Oczywiście można też zrobić wiekszą ilość sosu. 








Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment