February 21, 2024

Kotleciki kartoflane z pieczarkami

Te kotleciki to nieco wzbogacona wersja kotletów kartoflanych, które robiłam w przeszłości. Zamiast samych kartofli, wykorzystałam również usmażone pieczarki, którymi je nadziałam. Danie proste, smaczne i pożywne. Do tak przygotowanych kotlecików, można podać ulubioną surówkę - czy to z kapusty kiszonej, czy z marchewki z dodatkami lub dowolną inną, która nam pasuje. Można też na boku dodatkowo podać duszone pieczarki lub nawet sos pieczarkowy. Można też je potraktować jako dodatek do dania z mięsem, najlepiej przygotowywanego z jakimś sosem - np. pulpetami lub wieprzowiną z warzywami.

Kotleciki
1.5 lb /670 g ugotowanych kartofli
3/4 lb / 340 g mąki w zależności od wilgoci kartofli
1 jajko
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia

Farsz pieczarkowy
1 lb /450 g 
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju

Przygotować farsz - pieczarki umyć i pokroić w dość grubą kostkę. Cebulę poszatkować w kostkę - nie musi być bardzo drobna, a czosnek przepuścić przez praskę lub drobno posiekać. Na rozgrzaną patelnię wlać olej. Dodać cebulę i zeszklić ją. Pod koniec dodać czosnek, a następnie pieczarki. Smażyć około 2 minut, mieszając co jakiś czas, a następnie doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia. 


Kartofle przepuścić przez maszynkę lub praskę. Nawet jeśli były wcześniej tłuczone, zwykle mają mniej lub więcej grudek. Dodać mąkę i jajko. Zagnieść gładką masę. 

Na patelni rozgrzać olej. Z masy formować placki, nakładać na nie nieco farszu, a następnie formować z nich kotleciki. Obtaczać je w bułce tartej, po czym smażyć, aż ich skórka stanie się złocista i chrupiąca. Podawać z dowolnym sosem. 

Uwagi dodatkowe

  • Farsz można dodatkowo wzbogacić sproszkowanymi grzybami suszonymi. Jestem ich wielką fanką i często dodaję je do wszelkich farszu grzybowego (również i tego z kapustą)
  • Do kotlecików można wykorzystać resztki kartofli z obiadu lub kilku obiadów i w ten sposób świetnie je zagospodarować. 






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment