October 14, 2014

Fasolka szparagowa z czosnkiem

Niby nic, a jednak bardzo ciekawie podana zwykła fasolka szparagowa. Podobnie zrobiona fasolka bardzo nam smakowała w chińskiej restauracji Din Tai Fung.  Jest chrupka, a jednocześnie nie jest surowa. Czosnkowo-maślana polewa podkreśla jej smak. Najbardziej smakowała mi jedzona z pierogami i lekko zroszona sosem sojowym. Warto było więc rozpracować metodą prób i błędów ten przepis i zrobić fasolkę w domu. Jest naprawdę pyszna i pasuje praktycznie do każdego wytrawnego dania. 


1/2 lb fasolki
2 ząbki lub dwie kostki mrożonego czosnku z Trader Joe's
2-3 łyżki masła

Fasolkę obrać i gotować przez około 10 minut na parze. W tym czasie, czosnek rozgnieść praską i lekko podsmażyć na maśle, uważając by go nie przyrumienić. 

Kiedy fasolka będzie miękka, ale nadal jędrna i krucha zdjąć ją z pary i zalać bardzo zimną wodą by nie "gotowała" się dalej. Wrzucić ją na chwilę na patelnię z masłem i czosnkiem i lekko podsmażyć. Podawać natychmiast - najlepiej z sosem sojowym, którym można ją skropić. 






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment