February 17, 2024

Owsianka nie musi być nudna

Czy owsianka musi być nudna? Oczywiście, że nie!!!!! Wystarczy tylko nieco fantazji, a z prostego dania można zrobić masę różnych wariacji o różnym smaku i dodatkach. A w zimowe ranki nic lepiej nie rozgrzewa i pobudza do życia jak dobra owsianka. 

W jaki sposób ożywić owsiankę? Przede wszystkim używając różnych smaków - czy to z przypraw (np. przyprawy do piernika) czy to z mleka. W moim przypadku, zamiast mleka dodaję kawę Inkę lub kakao. A czasem jedno i drugie na raz. Dodatki - orzechy, bakalie, w tym i takie korzenne bakalie w brandy, świeże owoce, jak banany pokrojone w plasterki lub rozgniecione i wmieszane w owsiankę, maliny, jabłka, suszone owoce. No i owsianki nocne - zalane mlekiem  lub wymieszane z jogurtem (naturalnym lub smakowym) w wieczór poprzedzający poranne pałaszowanie i dodatkowo podane z owocami  - takie nieco na wzór owsianki/müesli Birchera. Słowem możliwości jest wiele. 



Owsianka kawowa
4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
1.5 łyżeczki kawy Inki
1 szklanka mleka
1 łyżka posiekanych orzechów pekan
1 łyżka miksu rodzynkowo-żurawinowego

Dodatkowo - więcej orzechów, banany, maliny

Metoda tradycyjna
Płatki i kawę Inkę wsypać do garnuszka. Dodać orzechy i rodzynki. Zalać zimnym mlekiem i gotować aż całość się zagotuje i lekko zgęstnieje. 

Metoda z kuchenką mikrofalową
Płatki i kawę Inkę wsypać do  miski. Dodać orzechy i rodzynki. Zalać zimnym mlekiem i gotować 2:00-2:30 minuty w mikrofalówce.


Owsianka kakaowa
4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka przygotowanego wcześniej kakao
1 łyżka posiekanych orzechów pekan
1 łyżka miksu rodzynkowo-żurawinowego

Dodatkowo - więcej orzechów, banany, maliny, pomarańcze

Metoda tradycyjna
Płatki wsypać do garnuszka. Dodać orzechy i rodzynki. Zalać zimnym kakao i gotować aż całość się zagotuje i lekko zgęstnieje.

Metoda z kuchenką mikrofalową
Płatki wsypać do  miski. Dodać orzechy i rodzynki. Zalać zimnym kakao i gotować 2:00-2:30 minuty w mikrofalówce.

Uwagi dodatkowe
  • Zamiast kakao przygotowanego tradycyjną metodą, można użyć kakao rozpuszczalne. Efekt smakowy jest równie dobry, tyle, że trzeba pamiętać, iż jest ono zazwyczaj dość mocno słodzone, co nie każdemu może pasować. 
  • Owsiankę można oczywiście dosładzać według własnego uznania - cukrem, miodem lub wszelkimi innymi słodzikami, których używamy. Ze względu na dodatki, owsiankę warto dosładzać, dopiero na końcu, upewniwszy się, że nie spowodowały one tego, iż jest już wystarczająco słodka. 
  • Oczywiście można owsiankę ugotować ze zwykłych, a nie błyskawicznych płatków owsianych. Zabiera to nieco więcej czasu i dlatego ja rzadziej to robię. Płatki błyskawiczne są według mnie równie dobre. 






 





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment