To już ostatni moment by zaszaleć i zrobić coś z brzoskwiniami. Zostało mi jeszcze kilka, zachowanych na ostatni smaczek lata. Tu i tam można jeszcze kupić ostatnie brzoskwinie i śliwki. Zatem trzeba na pożegnanie zrobić brzoskwinianki. No bo skoro są jagodzianki, malinianki, to czemu nie brzoskwinianki? Smakują rewelacyjnie - jak zresztą wszystko co robiłam z dodatkiem brzoskwiń. Chrupiące z wierzchu dzięki grubej kruszonce, mięciutkie w środku. A jeśli skusimy się je jeść na ciepło, to dodatkowym urokiem są pyszne, ciepłe brzoskwinie. Czegóż trzeba na pocieszenie, że dni coraz krótsze, a na dworze coraz bardziej jesiennie....
Ciasto drożdżowe
40 g drożdży świeżych lub 20 suchych
130 ml / 1/2 szklanki letniego mleka
1.2 lb/ 550 g mąki
70 g cukru
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
7 oz/200 g masła (1.75 pałki) w temperaturze pokojowej
130 ml / 1/2 szklanki letniego mleka
1.2 lb/ 550 g mąki
70 g cukru
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
7 oz/200 g masła (1.75 pałki) w temperaturze pokojowej
2 łyżki kwaśnej śmietany
skórka otarta z jednej cytryny
Nadzienie
Kruszonka
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1 pałka masła (4 oz/110 g)
1 rozbełtane jajko lub 1 żółtko + 3 łyżeczki wody lub 3 łyżki kremówki do posmarowania brzoskwinianek przed pieczeniem
Do misy miksera wsypać mąkę, cukier i sól. Dodać skórkę cytrynową, jajka i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Końcówką w kształcie haka wyrobić gładkie ciasto. Małymi porcjami dodawać miękkie masło. Jest to ciasto maślane, przez co jest bardzo luźne i lepiące się; ale też dzięki temu brzoskwinianki wychodzą bardzo delikatne. Zawsze mnie korci, by podsypać je mąką, ale wiem, że nie trzeba i takie ma być. Wyrabiać ciasto ok. 5 minut na dość mocnych obrotach. W trakcie wyrabiania, ciasto zacznie się nieco mniej lepić. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
skórka otarta z jednej cytryny
Nadzienie
1lb/450 g brzoskwiń
Kruszonka
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1 pałka masła (4 oz/110 g)
1 rozbełtane jajko lub 1 żółtko + 3 łyżeczki wody lub 3 łyżki kremówki do posmarowania brzoskwinianek przed pieczeniem
Do misy miksera wsypać mąkę, cukier i sól. Dodać skórkę cytrynową, jajka i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Końcówką w kształcie haka wyrobić gładkie ciasto. Małymi porcjami dodawać miękkie masło. Jest to ciasto maślane, przez co jest bardzo luźne i lepiące się; ale też dzięki temu brzoskwinianki wychodzą bardzo delikatne. Zawsze mnie korci, by podsypać je mąką, ale wiem, że nie trzeba i takie ma być. Wyrabiać ciasto ok. 5 minut na dość mocnych obrotach. W trakcie wyrabiania, ciasto zacznie się nieco mniej lepić. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Brzoskwinie umyć, wypestkować, a następnie pokroić na kostkę.
Kiedy ciasto podwoi objętość, wyjąć je z miski na mocno oprószoną mąką stolnicę/blat. Podzielić na pół; pierwszą połówkę podzielić na ok. 8-10 równych kawałków, a drugą nakryć by nie wyschła i odłożyć na bok. Każdy kawałek ciasta rozwałkowywać na dość cienki placek. Następnie rozciągnąć tak przygotowany placek na miseczce, zrobić w nim zagłębienie, a następnie nasypać sporą porcję brzoskwiń i dobrze zlepić. Wykładać na blasze wyłożonej papierem.
Tak przygotowane brzoskwinianki odstawić przykryte na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia, a w tym czasie naszykować drugą porcję z pozostałej części ciasta.

No comments:
Post a Comment