October 09, 2025

Sałatka z papryki i pomidorów

Super prosta sałatka do obiadu z wykorzystaniem wszystkiego czego teraz mamy w bród - papryki, pomidorów i ogórków kiszonych. Komponuje się smakowo niemal z każdym obiadem, a jej proporcje praktycznie zależą od nas i naszych smakowych upodobań. Wyjątkowo przypadła nam do gustu, więc od pewnego czasu dość często pojawia się na naszym stole. 
Jako dodatek użyty jest majonez i już mi wyobraźnia podsuwa argumenty przeciwników majonezu - że niezdrowy. I tak, zgadza się - jeśli się go je na łyżki, to jest niezdrowy, ale użyty umiarkowanie i zrobiony ze zdrowszych składników, takich jak na przykład dobrej jakości olej z awokado, nie zaszkodzi nam. 



0.5 lb /230 g pomidorów - np. małych koktajlowych
1/4 lb / 120 g słodkiej papryki (najczęściej używam bananowej, pomidorowej lub bell)
2-3 średniej wielkości ogórki kiszone
3 gałązki zielonej cebulki

2 łyżki majonezu 

Opcjonalnie - sól do smaku

Pomidory umyć i pokroić na drobniejsze kawałki - jeśli są to pomidorki koktajlowe to na ćwiartki, a inne na kawałki. Umieścić w misce. 

Paprykę umyć, pozbawić nasion i pokroić na drobniejsze kawałki. Umieścić w misce. 

Ogórki kiszone przekroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Umieścić w misce. 

Cebulkę poszatkować wraz ze szczypiorkiem i dodać do pokrojonych warzyw. Wymieszać wszystkie składniki, dodając stopniowo majonez. Nie powinno go być dużo, a sok z pomidorów i ogórków go nieco rozrzedzi, sprawiając, że sosu jest więcej. 

Schłodzić lub nie i podawać do obiadu. Jeśli cokolwiek nam zostanie, przechować maksymalnie 2 dni w lodówce. 


Uwagi dodatkowe

  • Proporcje składników są w sumie dość przybliżone i można je nieco zmieniać, 







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment