October 28, 2025

Placki ziemniaczane z przecierem jabłkowym

Który team jesteście? Team placki ziemniaczane w wersji bez niczego? Team placki ziemniaczane z cukrem? Team placki ziemniaczane ze śmietaną? Czy też Team placki ziemniaczane z przecierem jabłkowym? Choć wiele razy robiłam placki i dzieliłam się przepisem na nie, to tym razem postawiliśmy na placki z domowej roboty przecierem, który w tym roku króluje jak nigdy dotąd w naszej diecie. Zajadamy się nim w takich ilościach, że aż dziwne, iż jeszcze się nam nie znudził. I co się okazało? Mimo, iż przecier tak bardzo nam smakuj, to jednak jesteśmy team placki ziemniaczane z cukrem lub z cukrem i śmietaną. 😀 Co nie zmienia faktu, że te placki były najlepsze jakie jedliśmy w wersji z przecierem jabłkowym. Jednak nie ma jak domowy przecier.

Placki
2.2 lb/ 1000 g kartofli - najlepiej takich "starych" typu russet potato lub tych do pieczenia
1 cebula
1 łyżeczka soli
2 jajka

W razie potrzeby - mąka ziemniaczana
olej do smażenia
 
Przecier jabłkowy z tego przepisu

Placki
Kartofle obrać. Jeśli mamy sokowirówkę, przepuścić je przez nią zachowując w pojemniczku cały wyciśnięty płyn. Cebulę również przepuścić przez sokowirówkę - miazga cebulowa raczej nie będzie tak bardzo sucha jak kartoflana, więc sokiem nie należy się zbytnio przejmować. Można dodać go np. do duszenia mięsa.

Miazgę ziemniaczaną, która jest w przypadku soku z warzyw czy owoców produktem ubocznym, przełożyć do miski. Dodać 3-4 łyżki soku by miazga była lekko wilgotna, a nie suchy wiór. W razie potrzeby dać nieco więcej, ale bardzo małymi porcjami, by nie trzeba było odciskać ziemniaków. Z dna pojemniczka, w którym był sok, zebrać skrobię i dodać do ziemniaków. Następnie dodać jajka, cebulę i sól. Wszystko dobrze wymieszać. Gdyby masa okazała się zbyt ciekła, dodać 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. 

Na patelni rozgrzać olej. Masę nakładać łyżką małymi porcjami i rozsmarowywać by powstały cienkie placki. Smażyć na złoty lub jasno brązowy kolor z obu stron. Dobry placek ma chrupiącą skórkę. Osuszać krótko na serwetce lub papierowym ręczniku.

Podawać gorące, z przecierem na ciepło, na zimno lub po prostu w temperaturze pokojowej. 





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment