Placki
2.2 lb/ 1000 g kartofli - najlepiej takich "starych" typu russet potato lub tych do pieczenia
1 cebula
1 łyżeczka soli
2 jajka
W razie potrzeby - mąka ziemniaczana
olej do smażenia
Przecier jabłkowy z tego przepisu
Placki
Placki
Kartofle obrać. Jeśli mamy sokowirówkę, przepuścić je przez nią zachowując w pojemniczku cały wyciśnięty płyn. Cebulę również przepuścić przez sokowirówkę - miazga cebulowa raczej nie będzie tak bardzo sucha jak kartoflana, więc sokiem nie należy się zbytnio przejmować. Można dodać go np. do duszenia mięsa.
Miazgę ziemniaczaną, która jest w przypadku soku z warzyw czy owoców produktem ubocznym, przełożyć do miski. Dodać 3-4 łyżki soku by miazga była lekko wilgotna, a nie suchy wiór. W razie potrzeby dać nieco więcej, ale bardzo małymi porcjami, by nie trzeba było odciskać ziemniaków. Z dna pojemniczka, w którym był sok, zebrać skrobię i dodać do ziemniaków. Następnie dodać jajka, cebulę i sól. Wszystko dobrze wymieszać. Gdyby masa okazała się zbyt ciekła, dodać 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Na patelni rozgrzać olej. Masę nakładać łyżką małymi porcjami i rozsmarowywać by powstały cienkie placki. Smażyć na złoty lub jasno brązowy kolor z obu stron. Dobry placek ma chrupiącą skórkę. Osuszać krótko na serwetce lub papierowym ręczniku.
Podawać gorące, z przecierem na ciepło, na zimno lub po prostu w temperaturze pokojowej.
No comments:
Post a Comment