October 24, 2025

Leniwe kluski z karmelizowanymi śliwkami

Są u Was jeszcze śliwki? U mnie tak - specjalnie zachowane, może nie na czarną godzinę, ale przechowane w lodówce na przedłużenie lata. W jesienne deszczowe dni rozgrzewają serce i żołądek. 😉 W wersji z leniwymi kluskami, stały się przepysznym obiadem - takim comfort food na październikowe czy nawet listopadowe czasy. Już same karmelizowane śliwki to moja słabość - mogłabym je jeść codziennie i dodawać do niemal wszystkiego. Moje ulubione leniwe to takie delikatne, leciutkie, z jak najmniejszą ilością mąki. Po ugotowaniu ich, od razu okładam je ze śliwkami - czy to na patelni, na której je karmelizowałam czy to na talerzu. Kluski są dosłownie obtoczone w sosie śliwkowym. Całość kolorowa i lekka, a przede wszystkim przepyszna. 


Leniwe pierogi
1.1 lb /450 g sera białego
1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
2 jajka
3.5 oz/100 g mąki pszennej
Szczypta soli

Karmelizowane śliwki
1 lb / 450 g śliwek
1 łyżka masła
1-2 łyżki masła kokosowego

Opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu lub kardamonu


Przygotować śliwki - umyć je, przekroić na pół i wypestkować. Jeśli są większe (np. śliwki typu President) można je pokroić na ćwiartki.  Na chwilę przed gotowaniem klusek, na patelni rozgrzać masło. Kiedy się rozpuści dodać cukier i śliwki. Chwilę smażyć, aż owoce zaczną zmiękną i zaczną się nieco rozpadać, ale nadal będą miały zachowany kształt. Jeśli używamy, dodać cynamon lub kardamon. Odstawić na bok. 

Ser zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę do kartofli. Włożyć miski i wymieszać z masłem. Dodać jajka i rozetrzeć przy pomocy widelca. Dodać mąkę i wymieszać z masą serową.

Masę wyłożyć na posypany mąką blat i uformować wałeczek, a następnie wyciąć leniwe.

W garnku zagotować lekko osoloną wodę (1 łyżeczka na 3 q/l wody). Wrzucić leniwe pierogi i ugotować.

Ugotowane kluski przełożyć na patelnię ze śliwkami lub na wygrzany półmisek i polać śliwkami. Delikatnie wymieszać. 


Uwagi dodatkowe
  • Ambitniejszym sposobem wykonania leniwych jest rozdzielenia żółtek i białek. Wówczas najpierw do masy serowej dajemy żółtka, a na koniec łączymy ją delikatnie z ubitą na sztywno pianą z białek. Tylko czy wtedy są to nadal leniwe? 😉








Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment