Leniwe pierogi
1.1 lb /450 g sera białego
1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
2 jajka
3.5 oz/100 g mąki pszennej
Szczypta soli
Ser zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę do kartofli. Włożyć miski i wymieszać z masłem. Dodać jajka i rozetrzeć przy pomocy widelca. Dodać mąkę i wymieszać z masą serową.
Masę wyłożyć na posypany mąką blat i uformować wałeczek, a następnie wyciąć leniwe.
W garnku zagotować lekko osoloną wodę (1 łyżeczka na 3 q/l wody). Wrzucić leniwe pierogi i ugotować.
1.1 lb /450 g sera białego
1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
2 jajka
3.5 oz/100 g mąki pszennej
Szczypta soli
Karmelizowane śliwki
1 lb / 450 g śliwek
1 łyżka masła
1-2 łyżki masła kokosowego
Opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu lub kardamonu
Przygotować śliwki - umyć je, przekroić na pół i wypestkować. Jeśli są większe (np. śliwki typu President) można je pokroić na ćwiartki. Na chwilę przed gotowaniem klusek, na patelni rozgrzać masło. Kiedy się rozpuści dodać cukier i śliwki. Chwilę smażyć, aż owoce zaczną zmiękną i zaczną się nieco rozpadać, ale nadal będą miały zachowany kształt. Jeśli używamy, dodać cynamon lub kardamon. Odstawić na bok.
Ser zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę do kartofli. Włożyć miski i wymieszać z masłem. Dodać jajka i rozetrzeć przy pomocy widelca. Dodać mąkę i wymieszać z masą serową.
Masę wyłożyć na posypany mąką blat i uformować wałeczek, a następnie wyciąć leniwe.
W garnku zagotować lekko osoloną wodę (1 łyżeczka na 3 q/l wody). Wrzucić leniwe pierogi i ugotować.
Ugotowane kluski przełożyć na patelnię ze śliwkami lub na wygrzany półmisek i polać śliwkami. Delikatnie wymieszać.
Uwagi dodatkowe
Uwagi dodatkowe
- Ambitniejszym sposobem wykonania leniwych jest rozdzielenia żółtek i białek. Wówczas najpierw do masy serowej dajemy żółtka, a na koniec łączymy ją delikatnie z ubitą na sztywno pianą z białek. Tylko czy wtedy są to nadal leniwe? 😉
No comments:
Post a Comment