Muffinki w kombinacji czekoladowo-owocowej. Robione były w wersji z malinami, i wersji z jagodami. Smakują i w najzwyklejszej wersji bez żadnych dodatkowych przyozdobień, jak i wersji mini, przystrojone ganache i udekorowane na specjalne okazje. Przepis dawno temu znalazłam na Moich wypiekach, ale za sprawą i braków w domowych zapasach, i doświadczenia z przygotowaniem nieco go zmodyfikowałam.
225 mąki pszennej lub pszennej razowej lub orkiszowej
2 łyżki kakao
2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g gorzkiej czekolady lub chocolate chips
2 jajka
300 ml śmietany
80 g brązowego cukru
60 g białego cukru
80 ml oleju
1 szklanka owoców (maliny lub jagody) - mogą być mrożone
Opcojonalnie - ganache i maliny lub perełki do przybrania
W misce wymieszać wszystkie suche składniki, a następnie po kolei dodawać jajka, śmietanę i olej. Na koniec wmieszać czekoladę i owoce.
Do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami nakładać ciasto - można do 3/4 wysokości, a można ciut wyżej. Piec w piekarniku nagrzanym do 375 F przez ok. 25 minut - do suchego patyczka. Jeśli używamy mrożonych owoców, czas pieczenia może się wydłużyć. Ostudzić na kratce.
Udekorować muffinki wedle uznania.
Inspiracja: Moje wypieki
Moje córeczki użyły tego przepisu do upieczenia ciasta, zamiast muffinek i wyszło im doskonałe, wydłużyły tylko czas pieczenia o 10 min.
ReplyDeleteŚwietny pomysł! :)
ReplyDelete