March 22, 2020

Dorsz w kremowym sosie

Biały sos do ryby nie musi być nudny smakowo. Ten sos jest tak dobry, że nawet niejadkom zasmakuje. I chętnie zjedzą.  Dlatego więc od razu warto zrobić go nieco więcej, bo taki odparowany w czasie pieczenia jest doskonały. Choć przyznam, że mnie smakował już w wersji surowej, gdy próbowałam go w trakcie szykowania. Rybę tę szykuje się ze składników jakie typowo mamy w domu - śmietany, musztardy dijon (choć można zastąpić i inną podobną), czosnku, cebuli, masła i soku z cytryny. No i oczywiście ryby (nie musi być dorsz) - białej, w niezbyt grubych filetach. 

4 filety z białej ryby* 
50 g masła
1/4 szklanki śmietany kremówki
1 posiekana cebula szalotka (można zamienić na dymkę (green onion) - same białe części lub zwykłą cebulą)
2 ząbki czosnku drobniutko posiekanego
1 łyżka musztardy typu Dijon lub podobnej
1 1/2 łyżki soku cytrynowego lemon 
Sól i pieprz do smaku 


Piekarnik rozgrzać do temperatury 390 F/200C. 

Filety umyć i osuszyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić i popieprzyć do smaku. Posypać drobno posiekaną cebulą.

Przygotować sos. Masło rozpuścić. Wymieszać ze śmietaną, musztardą sokiem z cytryny i czosnkiem. Polać sosem rybę. Wstawić do piekarnika i piec ok. 10-12 minut.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

* dorsz, tilapia i inne podobne. Mimo zastrzeżeń oryginalnego przepisu co do użycia flądry czy soli, nie odrzucałabym ich a tylko zmodyfikowała sposób wykonania







Inspiracja: Recipetineats Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment