July 01, 2023

Paszteciki z kapustą i grzybami z ciasta francuskiego

Prostsza i szybsza w wykonaniu wersja pasztecików z kapustą i grzybami, zrobiona z gotowego ciasta francuskiego. Zawsze mam kilka arkuszy ciasta francuskiego, by móc szybko zrobić czy to właśnie takie paszteciki, czy ciastka ze śliwkami, łódeczki z tryskawkami, ciasteczka z kremem migdałowymi i owocamiciastka z morelami czy rożki francuskie z jabłkami , rożki z rabarbarem czy rożki z wiśniami.  I wiele, wiele innych ciasteczek. Według mnie ciasto francuskie pozwala zrobić delikatne, pyszne i elegancko prezentujące się wytrawne i słodkie wypieki bez wysiłku. 

ciasto francuskie
1 lb/450 g pieczarek lub więcej w zależności od ilości kapusty 
biała kapusta - mała lub resztki po robieniu gołąbków - mniej więcej 1 lb/450 g
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
olej do smażenia
1 szklanka wody
sól
pieprz

1 żółtko + 3 łyżeczki wody


Przygotować farsz. Pieczarki umyć i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę drobno poszatkować - przy pomocy tarki lub noża. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać lub przepuścić przez praskę. Cebulę podsmażyć na oleju, aż stanie się szklista. Pod koniec dodać czosnek i chwilę jeszcze smażyć, uważając by go nie przypalić. Dodać pieczarki i sól, po czym dusić ok. 10 minut. Dodać kapustę i wodę. Dusić aż kapusta zmięknie, dodając wodę, jeśli kapusta wymagałaby dłuższego duszenia. Doprawić  solą i pieprzem. Ostudzić.

W czasie gdy farsz stygnie, rozmrozić ciasto francuskie.  

Piekarnik rozgrzać do temperatury 400 F/200 C.

Rozmrożone ciasto podzielić  nożem do pizzy lub wykrawania faworków na kwadraty o boku 3.5-4 cali / 8-10 cm.  Na jednej połowie kwadratu rozłożyć farsz. Boki zlepić razem, a brzegi można dodatkowo docisnąć widelcem. Tak przygotowane paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub silikonową matą, zachowując odstępy między pasztecikami. Rozbełtać żółtko z wodą i posmarować mieszanką paszteciki. Blachę z pasztecikami wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut, aż paszteciki lekko się zabrązowią. 

Uwagi dodatkowe
  • farsz można lekko doprawić suszonymi grzybami
  • paszteciki można dodatkowo posypać przed pieczeniem odrobiną kminku





  



Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment