December 08, 2015

Pieczone gruszki z miodem

Zobaczyłam ten przepis na Facebooku - jak to bywa nagle wszyscy sobie go podawali. Wszystko wskazywało na to, że to prosty w wykonaniu i smaczny deser. Gruszki były w domu, więc można było spróbować. Wersja oryginalna z bitą śmietaną i serkiem mascarpone jest pyszna, ale super sycąca i dość ciężka. Dlatego wolę dać samą bitą śmietanę lub po prostu naturalny lub waniliowy jogurt grecki. Czy w wersji oryginalnej czy też w wersji zmodyfikowanej gruszki udają się znakomicie.


gruszki
masło
miód
śmietana kremówka lub jogurt* 

Opcjonalnie - siekane orzechy pistacjowe

Piekarnik rozgrzać do 350 F/176 C. Gruszki umyć i przekroić na połówki. Wydrążyć nasionka. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Do każdej gruszku włożyć troszkę masła (nie więcej niż pół łyżeczki) i łyżeczkę miodu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut. Jeśli używamy kremówki, szybciutko ją ubić mikserem.  Na gotowe gruszki nałożyć łyżkę śmietany lub jogurtu. Posypać orzeszkami pistacjowymi. Całość polać wytworzonym w czasie pieczenia sosem.  

* Jak wspomniałam, w oryginalnym przepisie był używany serek mascrapone i kremówka. Jeśli zdecydujemy się na użycie ich, należy wziąć pół na pół serek i śmietanę i razem ubić. Do gotowej masy dodać nieco ekstraktu z wanilii. 










Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment