December 12, 2021

Ciasteczka "kulki śniegowe"

Orzechowe ciasteczka "kulki śniegowe", czyli snow ball cookies to absolutny hit sezonu.  Są przepyszne, delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach. Jednocześnie lekko chrupią, bo orzechy nie były rozdrobnione na mączkę, tylko zostało w nich troszkę większych kawałków. Aż dziwne, że nigdy wcześniej nie robiłam tych ciasteczek, biorąc pod uwagę ile przepisów na nie krąży w internecie i jak często pojawiają się w amerykańskich zestawieniach ciastkowych na święta. No, ale lepiej późno niż wcale. Teraz nadrabiamy zaległości i objadamy się nimi. I powstają kolejne porcje. A każda z innymi orzechami. 




1 szklanka / 175 g mąki mąki
1.5 szklanki / 145-150 g orzechów włoskich
2 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 pałka, czyli 1/2 szklanki /113 g masła w temperaturze pokojowej
szczypta soli

cukier puder do posypania ciasteczek

Orzechy drobno posiekać przy pomocy food processora/malaksera, blendera czy nawet młynka do kawy. Przesypać je do miski. Dodać pozostałe składniki i mieszać, aż wszystkie składniki połączą się w spójne ciasto. 

Ciasto włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Gdy się schłodzi, ulepić z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem lub matą silikonową, zostawiając między nimi odstęp. Ciasteczka nie rosną, ale mogą lekko się rozpłaszczyć w czasie pieczenia. 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 300 F / 150 C. Wstawić blachę i piec 30-35 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika. Zostawić na blasze na 1-2 minuty, po czym delikatnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Obtoczyć w cukrze pudrze lub dość obficie nim posypać. 

Uwagi dodatkowe

  • Gdyby ciasto nie chciało się skleić, można dodać odrobinę wody. Należy jednak robić to super ostrożnie - po jednej łyżce.
  • Z gotowego ciasta można od razu uformować kuleczki i ułożyć je na blasze do pieczenia. Blachę wstawić do lodówki i pozwolić ciasteczkom dobrze się schłodzić.
  • Zamiast orzechów włoskich, można użyć pekanów, laskowych, migdałów
  • Siekając orzechy należy pamiętać by zrobić to szybko - dosłownie kilkanaście sekund, tak by powstała "mączka z grudkami" a nie masło orzechowe.








Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment