December 20, 2021

Spaghetti z dyni makaronowej

Leżała sobie dynia, kupiona jesienią do dekoracji. Dekoracje już zmieniły się na świąteczne, a dynia trafiła gdzieś do kuchennego zakamarka. Aż pewnego dnia, gdy nie było pomysłów na obiad, ani czasu na gotowanie, okazało się że dynia jest idealnym rozwiązaniem. I szybko można z niej zrobić pyszny posiłek, nie wymagający wielkich nakładów pracy. Dynia makaronowa (spaghetti squash) musi tylko być najpierw upieczona, by można było ją widelcem poczochrać na spaghetti. Dalej to już hulaj dusza, piekła nie ma. Można zrobić ją z samym sosem pomidorowym; albo z sosem bolognese; albo z wegańską odmianą sosu bolognese; albo i inne sosy pomidorowe - putanesca, sycylijski z tuńczykiem lub prosty pomidorowy z grzybami; albo nawet i sam parmezan lub inny ser. Co kto lubi i na co ma ochotę. 


dynia makaronowa
sól
pieprz
oliwa

Dodatki do podania - sos do spaghetti

Rozgrzać piekarnik do temperatury 400 F/200 C. 

Dynię przekroić na pół. Oczyścić z włókien z pestkami. Ułożyć na blasze. Dynię posmarować oliwą i osolić dość solidnie, choć nie przesadzając. Ja użyłam ok. 1 łyżeczki soli na obie połówki. Wstawić do piekarnika i piec ok. godziny. 

Gotową dynię poczochrać widelcem  - wtedy pojawią się "kluski". Mamy gotowy "makaron". Teraz czas na dodatki, które nałożymy do środka dyni, na "spaghetti".  U mnie był to zwykły bazowy sos pomidorowy, a całość została posypana parmezanem. Tak przygotowaną dynię wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy całość przez 15 minut. Voila! Obiad gotowy!


Uwagi dodatkowe
  • W zależności od użytych składników danie może być i mięsne, i wegetariańskie, i wegańskie. Wszystkie wersje sosów się sprawdzają.
  • Dobrze upieczona dynia (squash) daje się łatwo "czochrać" widelcem i całkowicie odchodzi od skóry.
  • "Kluski-spaghetti" można też wyjąć i ułożyć na miseczkach/talerzach, polać sosem, posypać serem i zapiec.
  • Czas zapiekania po dodaniu sosu w dużej mierze zależy od jego temperatury oraz tego jak przypieczony ma być ser
  • Kapary są świetnym dodatkiem  - warto je podać na boku, dla chętnych. 







 





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment