December 10, 2021

Domowa masa makowa

Nie raz słyszałam peany na temat gotowej masy makowej. W końcu spróbowałam ją, by się przekonać, że nigdy więcej nie popełnię tego błędu. Z puszki wyskoczył zbitek makowy, przypominający marmoladę z puszki. Masa nie miała bakalii, które przecież są kwintesencją wypieków makowych, za to miała całą masę sztucznych ulepszaczy smakowo-zapachowych. No i była bardzo słodka. To nie moje smaki. Wolę kupić suchy mak, parzyć i mielić go, ale mieć masę, która w pełni mi odpowiada pod każdym względem. Rozumiem, że jak się ma elektryczną maszynkę, mielenie maku nie stanowi większego problemu, ale w Polsce w sklepach można dostać mak suchy mielony. Można też mak potraktować food processorem/makaserem, a nawet młynkiem do kawy (wtedy mielimy suchy).


500 g maku
100 g masła
250 g miodu
200 g bakalii - rodzynki, suszone żurawiny, morele
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g mączki migdałowej
100 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan

Opcjonalnie 3 łyżki amaretto lub mocnego alkoholu, typu brandy

Mak sparzyć i przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Jeśli używamy maku suchego mielonego, sparzyć zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W dużym płaskim rondlu rozpuścić masło z miodem. Dodać mak, bakalie, skórkę pomarańczową, orzechy i mączkę migdałową. Wszystko dobrze wymieszać, cały czas podgrzewając, tak by masa zrobiła się gorąca. Pod koniec dodać amaretto. 

Uwagi dodatkowe:

  • Masę można przygotować z dużym wyprzedzeniem - doskonale przechowuje się w zamrażalniku.
  • Bakalie można dobierać według własnego uznania i gustu.
  • Miód można zastąpić cukrem - masa też będzie pyszna. 



Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment