December 24, 2021

Specouloos, czyli belgijskie pierniczki

Specouloosy, znane też pod nazwą speculaas, spekulatius lub Biscoff kojarzą mi się ze świątecznym wypadem do Holandii i Belgii. Tam do każdej herbaty dostawaliśmy takiego właśnie pierniczka. Cukiernia słynąca z wypieku takich pierniczków w Brukseli była jednym z miejsc odwiedzonych w czasie wycieczki kulinarnej jaką sobie zafundowaliśmy w tym mieście. Co ciekawe, Delta Airlines częstuje pasażerów herbatniczkami Biscoff i przez długi czas ten właśnie charakterystyczny smak i te ciasteczka kojarzyły mi się z lotami Deltą. Specouloosy to tradycyjne pierniczki holenderskie, belgijskie i niemieckie. W Belgii piecze się je 6 grudnia i zajada nimi w okresie świątecznym. Te holenderskie i belgijskie mają niesamowite kształty. Pierniczki te różnią się smakiem od naszych, ale też są dobre. 


2.25 szklanki ciemnego cukru
1 szklanka /2 pałki/225 g masła w temperaturze pokojowej
2 żółtka 
3 łyżki kremówki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
3.25 szklanki mąki
1 szklanka mączki migdałowej
1/2 łyżeczki amoniaku spożywczego
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki goździków mielonych
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonych ziarenek anyżkowych
1/4 łyżeczki kardamonu


W misie miksera ubić jajka, cukier, masło i śmietanę na puszystą masę. Dodać wanilię i skórkę cytrynową.

W osobne misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do masy jajecznej. Gdyby ciasto było zbyt suche, można dodać jeszcze jedno żółtko. 

Z gotowego ciasta uformować kulę, zawinąć folią i odstawić w chłodne miejsce (ale nie do lodówki) na kilka godzin. 

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/4 cala / 1/2 cm. Wycinać ciasteczka - foremkami lub po prostu nożem. Jeśli mamy stempelki do ciasteczek możemy ich użyć. Gotowe ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem lub matą silikonową. Schłodzić przez godzinę przed pieczeniem. 

Piekarnik nagrzać do 375 F / 185C. Piec ciasteczka przez 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić nieco na blasze, a dopiero potem przenieść na kratkę do pełnego wystudzenia. 







Inspiracja: Daring Gourmet

Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment