December 21, 2021

Postne gołąbki z pęczakiem i grzybami suszonymi

W moim domu nie jadło się w święta gołąbków, ale gdy wyjechałam z Polski, dzięki znajomym z różnych rejonów Polski poznałam kuchnię regionalną. I tak właśnie dowiedziałam się o gołąbkach postnych, z grzybami, serwowanych na święta. Było to dla mnie duże odkrycie. To kolejna ich odsłona - tym razem z kaszą pęczak i kartoflami. W tej wersji, nawet pęczak, za którym nie przepadam jest smaczny. Można je serwować ze smażoną cebulką lub z sosem. Są delikatne i smakowite. Delikatność przyda się w wigilię, gdy trzeba spróbować różnych potraw i zwykle brakuje miejsca w żołądku na wszystkie. 😉 Oczywiście nie są to gołąbki do jedzenia tylko w święta - równie dobrze będą smakować w każdy inny dzień, gdy mamy ochotę zjeść coś postnego. 

Gołąbki
1 szklanka /120 g suchej kaszy perłowej 
1.5 szklanki wody
2 kartofle (ok. 250 g)
1 cebula
średniej wielkości kapusta
1 jajko
1 oz/ 30 g grzybów suszonych*
sól i pieprz do smaku 
masło i olej do smażenia

Dodatkowo do okraszenia
Sos grzybowy
cebula

* jeśli będziemy robić sos, to ciutek więcej by starczyło na sos

Grzyby zalać wodą i zostawić by namiękły. Namoczone odcedzić i posiekać. Wodę zostawić do gotowania gołąbków. Jeśli robimy sos, zachować troszkę wody spod grzybów i kilka grzybów do sosu. 

Ugotować kaszę - wsypać  ją na wrzącą osoloną wodę, zamieszać, przykryć i gotować bez mieszania na palniku o małej mocy. Kiedy cała woda zostanie wchłonięta odstawić na bok. 

Sparzyć kapustę, by zdjąć z niej liście. Jeśli mają grube "nerwy", delikatnie je odciąć i zostawić - przydadzą się do wyłożenia dna naczynia, w którym będą robić się gołąbki. Wodę zachować do gołąbków. 

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. 

Kartofle obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odsączyć na sitku, a następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Wodę z kartofli odstawić by skrobia opadła na dno. Wodę odlać, a skrobię zachować do zagęszczenia sosu. 

Odciśnięte kartofle, pokrojone grzyby, cebulę i jajko dodać do kaszy. Dobrze wymieszać łyżką lub ręką, jak mięso na kotlety mielone. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 

Na dnie garnka lub naczynia żaroodpornego położyć wszystkie odcięte nerwy oraz brzydsze liście. Naszykować gołąbki - na liściu układać porcję farszu, po czym zawijać ściśle, tak by farsz nie uciekał. Gołąbki ciasno ułożyć w garnku lub naczyniu. Przykryć z wierzchu liśćmi. Zalać wodą z grzybów i - jeśli trzeba z kapusty. Piec w piekarniku rozgrzanym do 400 F / 200 C przez 2 godziny. 

Podawać okraszone zeszkloną cebulą lub polane sosem grzybowym. 


Uwagi dodatkowe
  • gołąbki można zrobić również z kapusty włoskiej. Wówczas czas gotowania będzie nieco krótszy.
  • gołąbki można oczywiście gotować w garnku na kuchence. 







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment