December 16, 2021

Szybkie ciasto makowe

To ciasto przypomina nieco tort makowy, gdyż robione jest wyłącznie z maku.  Nie jest jednak tak wykwintne jak tort - nie jest przekładane powidłami i masą kawową. Nie jest też tak leciutkie i delikatne jak tort. O ile tortu makowego można zjeść spory kawałek, tego ciasta nie, gdyż przez dodatek czekolady, sporej porcji bakalii, jest ono bardzo bogate smakowo.  To ciasto  można zrobić z masy makowej - własnej lub gotowej. Przez to wykonanie go jest bardzo szybkie. Doskonale smakuje z dodatkiem  czereśni w syropie, których użyłam do przystrojenia. Dodatkowo można podać ją obok na talerzyku, by każdy mógł sobie jej dołożyć.


850 g masy makowej
130 g mączki migdałowej
6 jajek 
250 g bakalii - rodzynek, posiekanych orzechów laskowych lub włoskich, suszonych moreli lub kandyzowanej skórki pomarańczowej, wiórków kokosowych
150 g czekolady
1/3 szklanki kremówki

Do dekoracji: cukier puder, starta czekolada, kandyzowane wiśnie lub czereśnie, dowolne owoce z konfitury, pomarańcze lub mandarynki

Piekarnik nagrzać do temperatury 350 F/175 C. 

Tortownicę o średnicy 8 cali/20 cm należy wyłożyć na dnie papierem, a boki solidnie posmarować tłuszczem. 

Masę makową włożyć do misy miksera i wymieszać z mączką migdałową. Dodawać stopniowo jajka i miksować aż będzie dobrze wmieszane. Porcjami dodać bakalie. Na koniec dodać kremówkę i posiekaną czekoladą. Dobrze  wszystko wymieszać.

Gotową masę przełożyć do naszykowanej wcześniej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 45 - 50 minut - patyczek włożony w środek powinien wyjść czysty. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić - początkowo w tortownicy, a następnie na kratce. 

Schłodzone ciasto posypać cukrem pudrem i startą czekoladą.  Udekorować wiśniami z syropu.

Uwagi dodatkowe

  • Najlepsza jest gorzka czekolada, ale nie taka o bardzo wysokiej zawartości kakao. Można też użyć czekolady mlecznej, lub też mieszanki obu. 
  • Do dekoracji można wykorzystać owoce kandyzowane lub z konfitury. Można też przystroić ciasto pomarańczami, mandarynkami lub innymi owocami, które pasują nam wizualnie i smakowo.
  • Część kremówki można zastąpić likierem czekoladowym. 
  • Jeśli nie mamy gotowej mączki migdałowej, należy migdały zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut, by namokły, a skórka łatwo odchodziła. Obrane migdały zmielić mikserem lub food processorem/malakserem.
  • Jeśli lubimy, możemy użyć gotowej masy makowej (sklepowej), ale ja polecam domową masę domową. Jest nie do pobicia. 









Inspiracja: Kwestia smaku

Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment