December 08, 2021

Popękane ciasteczka czekoladowe

Te ciasteczka to kolejny klasyk amerykański - popękane ciasteczka (crinkle cookies). Mocno czekoladowe - bardzo bogate w smaku i sycące, co stwierdziły  nawet moje domowe turkucie-podjadki, zdolne zjeść duże ilości czekolady. A to już o czymś świadczy. Ale mimo tego ciasteczka nie stały długo. 😉
Do ich zrobienia przymierzałam się od dłuższego czasu, ale jakoś zawsze coś stanęło na przeszkodzie. Ten rok jest jednak jakiś wybitnie ciasteczkowy, więc i te wkradły się do naszego domu. I repertuaru ciasteczkowego. I z pewnością pozostaną w nim na zawsze. 


1 szklanka / 120 g kakao
1.5 szklanki / 200 g cukru
2 szklanki /350 g mąki
1/2 szklanki oleju
4 jajka
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczki  esencji waniliowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

1 szklanka cukru pudru do obtaczania ciasteczek

W dużej misce wymieszać kakao z olejem i cukrem. Pojedynczo wbić jajka i dobrze mieszając po dodaniu każdego. Na końcu dolać esencję waniliową.   

Mąkę wymieszać  z proszkiem do pieczenia i solą. Stopniowo wsypywać do masy kakaowej. Całość dobrze wymieszać. 

Gotowe ciasto zawinąć w folię. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a nawet na noc, by dobrze się schłodziło. 

Piekarnik rozgrzać do 350 F/175 C. Przygotować 2 blachy i wyłożyć je papierem lub silikonowymi matami.  Cukier puder wysypać na talerzyk lub do miseczki. 

Ze schłodzonego ciasta formować kuleczki wielkości orzecha. Każdą obtaczać w cukrze pudrze. Układać w odstępach 1 cala/2.5 cm na blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10-13 minut. 

Upieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika. Pozwolić im chwilę się schłodzić na blasze, a następnie przenieść na kratkę. 

Uwagi dodatkowe

  • Ciasteczka dobrze jest formować w porcjach po kilka. Gotowe obtaczać  w cukrze i układać na blasze. 
  • Zwilżanie rąk bardzo pomaga w formowaniu ciasteczek. 






Inspiracja: Simply recipes
Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment