May 29, 2022

Pasta al limone

Comfort food na deszczowy, chłodny dzień. Pyszne spaghetti. Włoski klasyk. Prosty w przygotowaniu, a przy tym rewelacyjny. Bardzo delikatna potrawa, a jednocześnie wyrazista w smaku. Tymianek, pieprz, parmezan, rzec by można, podkreślają smak całości. Chyba żadne spaghetti - choć w sumie niekoniecznie jest to spaghetti, bo można użyć i innego makaronu - nie wymaga tak minimalnego wkładu pracy. Co ciekawe, wiele przepisów które można znaleźć w internecie na ten specjał, tak na dobrą sprawę ma niewiele wspólnego z włoskim oryginałem. Owszem, są dobre, ale nie są tym czym jest pasta al limone. Wśród tych przepisów można więc znaleźć dodatki takie jak białe wino, śmietanę kremówkę czy serek mascarpone. Dlatego chcąc przygotować najprawdziwszą wersję pasta al limone, warto pokusić się o konsultacje z lubiącymi gotować Włochami. 

3 łyżki/45 g masła
1 łyżka oliwy z oliwek
skórka z jednej cytryny
sok z 1 cytryny
sól
pieprz (świeżo zmielony)
1/2 szklanki wody z gotowania makaronu

1/2 lb/225 g spaghetti, linguini lub dowolnego długiego makaronu

Dodatki: Listki świeżego tymianku i tarty parmezan do posypania


Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. 

Cytrynę dobrze umyć. Skórkę zetrzeć na tarce, a sok wycisnąć. 

Na dość dużej patelni rozpuścić masło wraz z oliwą z oliwek. Dodać sok z cytryny i skórkę. Podgrzewać na palniku małej mocy, aż do momentu zawrzenia. 

Ugotowany makaron odcedzić, zachowując 1/2 szklanki wody spod jego gotowania. Makaron dodać do sosu i dobrze całość wymieszać, podlewając stopniowo wodą z gotowania makaronu. Chwilę podgrzewać, tak by całość była dobrze gorąca. Doprawić solą i pieprzem. 

Gotowy makaron podać na wygrzanym talerzu, posypany listkami świeżego tymianku oraz tartym parmezanem. 

Uwagi dodatkowe
  • Najlepsze są cytryny niewoskowane lub organiczne. Jeśli takich nie mamy, należy cytrynę bardzo dobrze umyć.
  • Makaron al dente oznacza lekko twardawy. I tego należy się trzymać. Jeśli mamy tendencję do gotowania makaronu na miękko, należy skrócić czas gotowania - to naprawdę wpływa na smak. 
  • Sosu w tej potrawie nie powinno być dużo ten sos nadaje smak makaronowi, a nie przytłacza go swoją ilością. 
  • Talerze przed nałożeniem makaronu dobrze jest lekko wygrzać







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment