June 17, 2020

Kluski spaetzle zapiekane ze szparagami

Nie ma chyba bardziej niemieckich klusek niż spaetzle. Smakują ze wszystkim - zapiekane z warzywami, z serem, a także jako dodatek do mięsa z sosem. Mam nawet specjalną maszynkę ułatwiającą ich robienie, ale jakoś częściej korzystam z gotowych, kupionych w sklepie niemieckim czy na amazon. Kiedyś jednak w końcu się zdecyduję zerwać z tym nałogiem i będę robić je sama. 
Dla odmiany od mięsnych obiadów warto było zrobić takie kluski ze szparagami, których jest wiosną tyle, że niemal same zapraszają się na obiad. A że wiosna była raczej chłodna, to nawet w czerwcu bez wysiłku można kupić lokalne szparagi. Danie jest smaczne i super proste w wykonaniu. 

500 g klusek spaetzle (do kupienia w sklepach europejskich lub na amazon)
1 pęczek szparagów
200 g sera ostrego żółtego 
1 średnia cebula
kilka drobnych cebulek dymki/szczypioru
4-5 łyżek pesto 
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku

Kluski ugotować zgodnie z instrukcją, odcedzić i przełożyć do naczynia, w którym będą pieczone. Wymieszać z pesto.

Rozgrzać piekarnik do 380 F/190 C. 

Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szparagi umyć. Usunąć zdrewniałe końców. Pozostałe pokroić na mniejsze kawałki. Kwiatowe części odłożyć na bok. Cebulę posiekać i  białe części dymki podsmażyć na oleju, aż się zeszklą. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany lub przepuszczony przez praskę czosnek. Dodać do klusek wraz ze szparagami i 2/3 sera żółtego i dobrze wymieszać. Połowę kwiatowych części wmieszać w kluski, a drugą połowę rozsypać na wierzchu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość posypać pozostałym żółtym serem. 

Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, aż ser na wierzchu się zarumieni. Podawać od razu posypane posiekanym szczypiorem/szczypiorem dymki. 









Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment