Szparagi z makaronem to super obiad bezmięsny. Oczywiście można go wzbogacić o jakiś dodatek typu pieczona ryba, ale i same są doskonałe i sycące.
1 lb/450 g szparagów
2 cebule dymki lub 1 średnia cebula
100 g serka koziego
2 łyżki oliwy lub oleju
50 ml wody z gotowania makaronu
sól i pieprz do smaku
Do podania - parmezan, bazylia
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją z opakowania.
Szparagi umyć, pozbawić stwardniałych końcówek i ugotować na parze. Szparagi powinny być lekko twardawe. Odciąć kwiatowe czubki i odłożyć na bok. Pozostałe włożyć do kielicha blendera i zmiksować na gładki sos.
Cebulki dymki lub cebulę drobniutko poszatkować i zeszklić na oleju. Dodać pokruszony serek kozi i podgrzewać aby się rozpuścił. Dodać zmiksowane szparagi i wodę. Doprawić solą i pieprzem, zamieszać, po czym dołożyć ugotowany makaron. Całość dobrze wymieszać.
Gotowy makaron nakładać na talerze, poukładać na nim odłożone wcześniej górne części szparagów. Posypać parmezanem i poszarpanymi listkami bazylii. Dla zaostrzenia wrażeń, można dodatkowo doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Uwagi dodatkowe
- zamiast koziego sera, można wykorzystać fetę lub zwykły ser mascarpone. Każdy z nich się nadaje i każdy sprawia, że sos smakuje ciutek inaczej.
- jeśli wolimy, górne części szparagów możemy ugotować na parze niejako w drugiej rundzie, gdy sos jest prawie gotowy - zajmie to nam chwilę, a szparagi nie stracą świeżego wyglądu.
No comments:
Post a Comment