1 lb/ 450 g surowego łososia (najlepiej filetów)- użyłam dzikiego, odmiany steelhead
4 kartofle (około 1/5 lb/ 700 g)
2 średnie cebule lub 1 cebula i 1/2 pora
3-4 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
8-10 jagód ziela angielskiego
2 listki laurowe
300 ml śmietany kremówki
6 szklanek/1.5 l wywaru jarzynowego
koperek
Łososia obrać ze skóry i - jeśli trzeba - usunąć ości; pokroić w średniej wielkości kostkę. Kartofle obrać i również pokroić w kostkę. Cebulę posiekać na bardzo drobno, a pora - jeśli używamy - w cienkie półplasterki i zeszklić, smażąc na maśle. Dodać kartofle i jeszcze chwilę smażyć. Zalać wywarem jarzynowym, dodać ziele angielskie i listki laurowe. Doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 15-20 minut, aż zmiękną kartofle. Dodać śmietanę, a następnie łososia. Zagotować.
Podawać posypane dużą ilością drobno posiekanego koperku i z grzankami z ulubionego pieczywa, choć jak wspomniałam oryginalnie w Finlandii jest podawany ciemny, gruboziarnisty chleb żytni.
sól i pieprz do smaku
8-10 jagód ziela angielskiego
2 listki laurowe
300 ml śmietany kremówki
6 szklanek/1.5 l wywaru jarzynowego
koperek
Łososia obrać ze skóry i - jeśli trzeba - usunąć ości; pokroić w średniej wielkości kostkę. Kartofle obrać i również pokroić w kostkę. Cebulę posiekać na bardzo drobno, a pora - jeśli używamy - w cienkie półplasterki i zeszklić, smażąc na maśle. Dodać kartofle i jeszcze chwilę smażyć. Zalać wywarem jarzynowym, dodać ziele angielskie i listki laurowe. Doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 15-20 minut, aż zmiękną kartofle. Dodać śmietanę, a następnie łososia. Zagotować.
Podawać posypane dużą ilością drobno posiekanego koperku i z grzankami z ulubionego pieczywa, choć jak wspomniałam oryginalnie w Finlandii jest podawany ciemny, gruboziarnisty chleb żytni.
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
ReplyDelete