February 14, 2016

Lohikeitto - fińska zupa rybna

Tę zupę naprawdę warto zrobić - zwłaszcza, jeśli się lubi zupy rybne lub gdy chce się odpocząć od mięsa. Jest pożywna i smakowita - idealna na piątek, kiedy gonimy w przysłowiową piętkę i nie mamy czasu na obiad. Tak na dobrą sprawę jest to zupa kartoflana z łososiem, czyli praktycznie cały obiad w jednym daniu. Sama nazwa oznacza dosłownie zupę z łososia. Tradycyjnie przygotowywana była w zimne dni, których w Finlandii nie brakuje i gdy nie było dostępu do świeżych warzyw. Stąd tak ich mało w zupie - kartofle i cebula tu górują. Oczywiście w dzisiejszych czasach dostęp do warzyw nie jest trudny, nawet w miesiącach zimowych, ale zupa pozostała prosta. Przepisów na nią jest cała masa i każdy zapewne jest wspaniały; ja robiłam w wersji najprostszej, takiej jaką zostałam poczęstowana u znajomych. I choć robiłam ją z pamięci, a nie konkretnej receptury, to upewniłam się, że nie przesadzam z modyfikacjami. Zupa jest prosta i pożywna. Według mnie, zupy tej nie należy przygotować zbyt dużo, bo najlepiej smakuje na świeżo. Ważne jest by podawać ją z dużą ilością świeżego koperku oraz z grzankami z ulubionego pieczywa - nam najbardziej odpowiadają grzanki z bułki lub bagietki, choć słyszałam od znajomych, że w Finlandii podaje się ją z grzankami z ciemnego, gruboziarnistego chleba. 


1 lb/ 450 g surowego łososia (najlepiej filetów)- użyłam dzikiego, odmiany steelhead
4 kartofle (około 1/5 lb/ 700 g)
2 średnie cebule lub 1 cebula i 1/2 pora
3-4 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
8-10 jagód ziela angielskiego
2 listki laurowe
300 ml śmietany kremówki
6 szklanek/1.5 l wywaru jarzynowego
koperek


Łososia obrać ze skóry i - jeśli trzeba - usunąć ości; pokroić w średniej wielkości kostkę. Kartofle obrać i również pokroić w kostkę. Cebulę posiekać na bardzo drobno, a pora - jeśli używamy - w cienkie półplasterki i  zeszklić, smażąc na maśle. Dodać kartofle i jeszcze chwilę smażyć. Zalać wywarem jarzynowym, dodać ziele angielskie i listki laurowe. Doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 15-20 minut, aż zmiękną kartofle. Dodać śmietanę, a następnie łososia. Zagotować. 

Podawać posypane dużą ilością drobno posiekanego koperku i z grzankami z ulubionego pieczywa, choć jak wspomniałam oryginalnie w Finlandii jest podawany ciemny, gruboziarnisty chleb żytni. 





Print Friendly and PDF

1 comment: