December 28, 2014
Esencja waniliowa
Po okresie świątecznym, gdy na stołach królowały pierniczki i pierniki, znowu zagoszczą wypieki z wanilią. I dlatego warto naszykować domową esencję waniliową. Już po dwóch-trzech tygodniach będzie dodawać waniliowego smaczku, wszędzie tam, gdzie ją dodamy - a więc i w ciastach, i w kremach.
Wystarczy kilka lasek wanilii zalać mocnym alkoholem, takim jak wódka czy brandy. Słoiczek odstawić w chłodne miejsce, aż płyn zacznie zmieniać lekko kolor, a zapach wanilii zdecydowanie zacznie dominować nad zapachem alkoholu.
W miarę używania możemy uzupełniać odjęty alkohol - zazwyczaj dodaje się takiej esencji łyżkę czy dwie. Gdy zauważymy, że waniliowy aromat słabnie, dodajmy kolejną laskę. Uzupełniając alkohol i wanilię sprawimy, że niemal na stałe będziemy mieć dobrą, domową esencję.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment