December 28, 2014

Esencja waniliowa


Po okresie świątecznym, gdy na stołach królowały pierniczki i pierniki, znowu zagoszczą wypieki z wanilią. I dlatego warto naszykować domową esencję waniliową. Już po dwóch-trzech tygodniach będzie dodawać waniliowego smaczku, wszędzie tam, gdzie ją dodamy - a więc i w ciastach, i w kremach. 

Wystarczy kilka lasek wanilii zalać mocnym alkoholem, takim jak wódka czy brandy. Słoiczek odstawić w chłodne miejsce, aż płyn zacznie zmieniać lekko kolor, a zapach wanilii zdecydowanie zacznie dominować nad zapachem alkoholu.

W miarę używania możemy uzupełniać odjęty alkohol - zazwyczaj dodaje się takiej esencji łyżkę czy dwie. Gdy zauważymy, że waniliowy aromat słabnie, dodajmy kolejną laskę.  Uzupełniając alkohol i wanilię sprawimy, że niemal na stałe będziemy mieć dobrą, domową esencję. 



Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment