December 21, 2014

Czekoladki pomarańczowe

Połączenie czekolady z pomarańczą jest chyba najlepszym jakie sobie można wyobrazić. Przynajmniej według mnie. Uwielbiam czekolady do rozbijania o smaku pomarańczowym, skórki pomarańczowe w czekoladzie, galaretki pomarańczowe w czekoladzie. Zawsze też lubiłam czekolady, w których były kawałki kandyzowanej skórki. Dlatego też, krótko po zrobieniu trufli czekoladowych, wpadłam na pomysł wzbogacenia ich o smak pomarańczy. Przyznam, że był to strzał w dziesiątkę. Te czekoladki zdecydowanie smakowały wszystkim najbardziej. 


200 g gorzkiej czekolady 
100 g mlecznej czekolady 
 5 łyżek nutelli 
2 łyżki masła 
1/2 szklanki śmietany kremówki 
4 łyżki likieru pomarańczowego
1 łyżeczka esencji pomarańczowej
2 łyżki smażonej skórki  pomarańczowej

Do posypania - orzechy, wiórki kokosowe, kakao, posypka czekoladowa, itp. 

Skórkę pomarańczową bardzo drobno posiekać. Obie czekolady pokroić na drobniejsze kawałki, po czym rozpuścić w kąpieli wodnej dodając pozostałe składniki. Dobrze wszystko wymieszać, po czym wstawić masę do lodówki by dobrze się schłodziła. 

Ze schłodzonej masy czekoladowej formować kuleczki. Obtaczać je według własnych upodobań - w orzechach, posypce czekoladowej, kakao, cukrze pudrze, posypce czekoladowej. Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment