December 29, 2014

Sałatka gyros

Nie mam wątpliwości co do tego, że nikt w rejonie śródziemnomorskim nie słyszał o takiej sałatce. Nie zmienia jednak to faktu, że jest to chyba nasza najbardziej ulubiona sałatka, którą robimy nie tylko na imprezy, ale czasem po prostu na obiad. Jemy ją najczęściej nałożoną w podgrzane chlebki pita. Jest smaczna i pożywna. 

Na imprezy, lubię ją naszykować w ostatniej chwili, dzięki czemu - przynajmniej na początku - jest ciepła. A wszystkie składniki można przecież przygotować w miseczkach i tylko potem wszystko poukładać. 

Do przygotowania mięsa można użyć gotowej przyprawy gyros, co przez wiele lat robiłam. Ale... Większość gotowych przypraw zawiera dość dużą ilość soli, a przede wszystkim monoglutaminian sodu, który ma wzmacniać efekty smakowe; niestety nie pozostaje przy tym obojętny dla naszego zdrowia. Dlatego spokojnie można użyć własnej kombinacji przypraw powszechnie używanych w kuchni śródziemnomorskiej. 
2 lb kurczaka - używam udek kurczaczych, bo nie przepadam za suchymi piersiami
sól
pieprz
papryka mielona
1 łyżeczka oregano
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia

kilka pomidorów
ogórki - można użyć świeżych lub kiszonych
sałata rzymska
puszka kukurydzy

szklanka jogurtu greckiego lub naturalnego
4 ząbki czosnku
4 łyżki majonezu

1-2 łyżki przecieru pomidorowego lub keczupu

Mięso umyć i drobniutko posiekać lub zmielić w maszynce z sitkiem o największych oczkach. W rondlu rozgrzać oliwę i zarumienić na niej drobno pokrojony lub zmiażdżony czosnek. Dodać mięso i przyprawy. Smażyć mieszając przez mniej więcej 5 minut, aż do wchłonięcia się większości sosu.

Pomidory pokroić w kostkę. Jeśli są małe, to na ćwiartki lub ósemki. Ogórki pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Sałatę pokroić na cieniutkie paseczki. 

Przygotować sos czosnkowy - zmieszać jogurt z majonezem i czosnkiem zmiażdżonym w prasce. Połowę odlać i wymieszać z przecierem pomidorowym lub keczupem. 

Do dużej miski włożyć gorące mięso. Na nim ułożyć odsączoną z nadmiaru płynu kukurydzę. Polać sosem czosnkowym. Dodać ogórki. Polać je sosem czosnkowo-pomidorowym. Położyć pomidory, a na wierzchu sałatę. 
Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment