December 20, 2014

Zupa z soczewicy z pomidorami

Chłodne i ponure dni grudnia sprawiają, że znowu królują u nas zupy. Jesteśmy zupowe panienki, więc nic dziwnego. Nic tak bowiem nie rozgrzeje po powrocie do domu jak talerz gorącej zupy. 
A że jest ona bardzo pożywna, to doskonale może robić za cały lunch czy obiad. 

Soczewicę odkryłam stosunkowo niedawno. Ku mojemu zaskoczeniu, zaakceptowały ją i dzieci. Przypadła im do smaku i równie chętnie jak ja zajadają tę zupę. Nazwana została przez nas pieszczotliwie zupą szczoteczką, bo im powiedziałam, że taka ilość warzyw jak w tej zupie, idealnie pomaga pozbyć się wszystkiego co niepotrzebne w brzuszkach. 😉 No i się przyjęło. Od czasu do czasu słyszę pytanie-prośbę - czy możesz zrobić zupę szczoteczkę? 



1 szklanka
2 marchewki
1 średnia pietruszka 
1/2 pora
2 patyczki selera naciowego
1 (14 oz/400 g) puszka pomidorów drobno krojonych 
sól i pieprz do smaku 
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki lubczyku
1 listek laurowy
6 szklanek / 2.5 l bulionu lub wody

Opcjonalnie
sok z 1 cytryny
kwaśna śmietana

Pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę na pół. Pokroić na ćwierć plasterki i przesmażyć na 1 łyżce oleju. Dodać drobno posiekanego selera,  marchewkę i pietruszkę. Dodać soczewicę i chwilę smażyć, po czym zalać bulionem lub wodą. Gotować na małym ogniu, aż soczewica zmięknie. Pomidory poszatkować na mniejsze kawałki i dodać do zupy. Gotować 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem oraz - jeśli ktoś chce - sokiem z jednej cytryny. 

Podawać samą lub z łyżką śmietany.






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment