December 12, 2014

Glazurowana marchewka

Bardzo proste, ale smaczne i efektowne wykorzystanie marchewki rodem z kuchni francuskiej. Pasuje jako dodatek do wielu potraw mięsnych. Oryginalny przepis znalazłam w mojej ulubionej stareńkiej książce Kuchnia francuska z serii Kulinarna Encyklopedia Świata, ale potem natknęłam się na niego wiele razy. 




1 lb marchewki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
1/2 szklanki wody
sól do smaku
Opcjonalnie - posiekana natka pietruszki do przybrania

Marchewki obrać i pokroić na małe, zaokrąglone kawałki. Można też wykorzystać tzw. baby carrots co oszczędzi nam krojenia. Włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać sól, cukier i masło. Zagotować, po czym gotować pod przykryciem do miękkości. Podawać gorącą jako dodatek do dań obiadowych. 





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment