December 21, 2014

Choucroute


Jeśli czegoś żałuję z naszego krótkiego pobytu w Paryżu, to że nie spróbowałam choucroute - tak apetycznie wyglądającego na  straganach świątecznego bazaru Marche de Noel na Champs-Élysées. 
Zawsze słyszałam, że Francuzi nie uznają potraw na bazie kiszonych warzyw, takich jak ogórki czy kapusta. A tu, proszę! Zaskoczyło mnie to niesamowicie. Później przeczytałam, że choucroute to potrawa alzacka, tradycyjnie serwowana zimą. I wszystko się wyjaśniło - z Alzacji już niedaleko do Niemiec. Nic więc dziwnego, że sztandarowym daniem jest właśnie choucroute z kiełbasami i winem Gewürztraminer. Danie to, często podawane jest z kartoflami. Tak naprawdę, to nie ma na nie jednego przepisu, ale są jednak pewne zasady dotyczące przygotowania go, takie jak choćby użycie przypraw (kminek, jałowiec, liście laurowe) czy wina (Gewürztraminer lub wytrawnego Rieslinga).

5 lb kapusty kiszonej
2 lb kiełbasy
3 lb żeberek lub łopatki
200 g dość chudego boczku grubo krojonego
1 cebula
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kminku
4 liście laurowe
około 20 jagód jałowca
1.5-2 szklanki wina (Gewürztraminer lub wytrawnego rieslinga)
2 łyżeczki cukru
3 łyżki soli
pieprz
smalec lub olej

 W dniu poprzedzającym robienie chourcoute, przygotować żeberka - umyć je i natrzeć solą i cukrem. Włożyć do naczynia lub plastikowej torebki i zostawić tak w lodówce na noc.

Następnego dnia w naczyniu, które będzie można włożyć do piekarnika (np. wielkim rondlu czy garnku żeliwnym) zeszklić na oleju lub smalcu pokrojone w grubą kostkę cebulę i czosnek. Dodać odsączoną z soku kapustę i poddusić doprowadzając do wrzenia. Gdyby kapusta była bardzo kwaśna, można część z niej przepłukać zimną wodą. Dodać przyprawy - listki, jałowiec i kminek. Wmieszać je w kapustę, a całość zalać winem. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Ułożyć na wierzchu opłukane z soli żeberka, pokrojone na mniejsze kawałki. Przykryć szczelnie folią lub pokrywką i wstawić do piekarnika nastawionego na 380 F/190 C. Piec 1.5 godziny. Po tym czasie dodać boczek pokrojony na mniejsze kawałki i kiełbasę, pokrojoną w grube plastry. Przykryć i piec kolejne 30 minut. Wyjąć z piekarnika i pokroić żeberka na małe porcje z jedną kostką. Usunąć listki laurowe. 

Serwować gorące z kartoflami lub chlebem. 

Uwagi dodatkowe
  • Często duszę kapustę już z pokrojonymi na drobniejsze części żeberkami - w ten sposób, nie muszę martwić się z krojeniem gorących żeberek.






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment