Jeśli
czegoś żałuję z naszego krótkiego pobytu w Paryżu, to że nie spróbowałam
choucroute - tak apetycznie wyglądającego na straganach świątecznego
bazaru Marche de Noel na Champs-Élysées.
Zawsze słyszałam, że Francuzi nie uznają potraw na bazie kiszonych warzyw, takich jak ogórki czy kapusta. A tu, proszę! Zaskoczyło mnie to niesamowicie. Później przeczytałam, że choucroute to potrawa alzacka, tradycyjnie serwowana zimą. I wszystko się wyjaśniło - z Alzacji już niedaleko do Niemiec. Nic więc dziwnego, że sztandarowym daniem jest właśnie choucroute z kiełbasami i winem Gewürztraminer. Danie to, często podawane jest z kartoflami. Tak naprawdę, to nie ma na nie jednego przepisu, ale są jednak pewne zasady dotyczące przygotowania go, takie jak choćby użycie przypraw (kminek, jałowiec, liście laurowe) czy wina (Gewürztraminer lub wytrawnego Rieslinga).
Zawsze słyszałam, że Francuzi nie uznają potraw na bazie kiszonych warzyw, takich jak ogórki czy kapusta. A tu, proszę! Zaskoczyło mnie to niesamowicie. Później przeczytałam, że choucroute to potrawa alzacka, tradycyjnie serwowana zimą. I wszystko się wyjaśniło - z Alzacji już niedaleko do Niemiec. Nic więc dziwnego, że sztandarowym daniem jest właśnie choucroute z kiełbasami i winem Gewürztraminer. Danie to, często podawane jest z kartoflami. Tak naprawdę, to nie ma na nie jednego przepisu, ale są jednak pewne zasady dotyczące przygotowania go, takie jak choćby użycie przypraw (kminek, jałowiec, liście laurowe) czy wina (Gewürztraminer lub wytrawnego Rieslinga).
5 lb kapusty kiszonej
2 lb kiełbasy
3 lb żeberek lub łopatki
200 g dość chudego boczku grubo krojonego
1 cebula
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kminku
4 liście laurowe
około 20 jagód jałowca
1.5-2 szklanki wina (Gewürztraminer lub wytrawnego
rieslinga)
2
łyżeczki cukru
3 łyżki
soli
pieprz
smalec lub olej
W dniu poprzedzającym robienie chourcoute,
przygotować żeberka - umyć je i natrzeć solą i cukrem. Włożyć do naczynia lub plastikowej
torebki i zostawić tak w lodówce na noc.
Następnego dnia w naczyniu, które będzie można włożyć do
piekarnika (np. wielkim rondlu czy garnku żeliwnym) zeszklić na oleju lub
smalcu pokrojone w grubą kostkę cebulę i czosnek. Dodać odsączoną z soku
kapustę i poddusić doprowadzając do wrzenia. Gdyby kapusta była bardzo kwaśna,
można część z niej przepłukać zimną wodą. Dodać przyprawy - listki, jałowiec i
kminek. Wmieszać je w kapustę, a całość zalać winem. Ponownie doprowadzić do
wrzenia. Ułożyć na wierzchu opłukane z soli żeberka, pokrojone na mniejsze
kawałki. Przykryć szczelnie folią lub pokrywką i wstawić do piekarnika
nastawionego na 380 F/190 C. Piec 1.5 godziny. Po tym czasie dodać boczek pokrojony
na mniejsze kawałki i kiełbasę, pokrojoną w grube plastry. Przykryć i piec
kolejne 30 minut. Wyjąć z piekarnika i pokroić żeberka na małe porcje z
jedną kostką. Usunąć listki laurowe.
Serwować
gorące z kartoflami lub chlebem.
Uwagi dodatkowe
- Często duszę kapustę już z pokrojonymi na drobniejsze części żeberkami - w ten sposób, nie muszę martwić się z krojeniem gorących żeberek.
No comments:
Post a Comment