500 g maku
100 g masła
250 g miodu
200 g bakalii - rodzynki, suszone żurawiny, morele
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g mączki migdałowej
100 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan
Opcjonalnie 3 łyżki amaretto lub mocnego alkoholu, typu brandy
Mak sparzyć i przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Jeśli używamy maku suchego mielonego, sparzyć zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W dużym płaskim rondlu rozpuścić masło z miodem. Dodać mak, bakalie, skórkę pomarańczową, orzechy i mączkę migdałową. Wszystko dobrze wymieszać, cały czas podgrzewając, tak by masa zrobiła się gorąca. Pod koniec dodać amaretto.
Uwagi dodatkowe:
- Masę można przygotować z dużym wyprzedzeniem - doskonale przechowuje się w zamrażalniku.
- Bakalie można dobierać według własnego uznania i gustu.
- Miód można zastąpić cukrem - masa też będzie pyszna.
No comments:
Post a Comment