8.8 oz /250 g mąki pszennej
2. 5 oz/75 g mąki ziemniaczanej
9 oz/ 250 g masła
8 oz / 220 g cukru
7 oz /200 g marcepanu*
4 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 łyżeczki esencji migdałowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 lb / 2 kg śliwek (węgierek, President lub innych)
płatki migdałowe do posypania
płatki migdałowe do posypania
Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śliwki umyć, pokroić na połówki i wypestkować. Większe śliwki podzielić na mniejsze cząstki. Piekarnik rozgrzać do 375 F /190 C.
Miękkie masło i cukier utrzeć na masę. Dodać marcepan, a następnie jajka oraz esencje waniliową i migdałową. Na końcu dosypać proszek i obie mąki. Wymieszać, by wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem wyłożyć ciasto. Używam zwykle tortownicy o średnicy 10 cali (25 cm). Dodać śliwki - ciasto dość dobrze rośnie, więc może nam się wydawać, iż mamy zbyt dużo owoców, ale nie powinniśmy zmniejszać ich ilości. Całość posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec do suchego patyczka - po ok. 45-50 minutach sprawdzić wbijając w środek ciasta. Gdyby trzeba było je dopiec, a wierzch był mocno zarumieniony, przykryć ciasto papierem.
* Marcepan kupuję w IKEA
Źródło inspiracji: Moje wypieki

No comments:
Post a Comment