October 03, 2014

Kwiaty cukinii w cieście

Wiele razy słyszałam o kwiatach cukinii jako przysmaku kulinarnym. Niewątpliwie jest to ciekawe danie, choć nie jako samo w sobie. Według mnie powinno być serwowane jako dodatek do czegoś lub np. z sosem/dipem czosnkowym. 



Kwiaty cukinii

1 szklanka mąki pszennej razowej
2 jajka
1.5 szklanki mleka
sól
olej do smażenia

Kwiaty cukinii delikatnie umyć, by pozbyć się z nich wszelkich paproszków. Z mąki, jajek i mleka zrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Lekko posolić. W cieście maczać kwiaty cukinii, po czym smażyć je na rozgrzanym oleju. Placuszki, gdy zrobią się lekko brązowe, zdejmować patelni i kłaść na papierowym ręczniku, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.


Podawać z dipem czosnkowym. 








Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment