jabłka - użyłam mieszanki szarej renety, fuji i honey crisp
sok z cytryny
Opcjonalnie
cynamon
cukier - o ile jest potrzebny - zależy to od słodkości jabłek i upodobań
dżem pomarańczowy - najlepiej taki ze skórką
Jabłka umyć i obrać. Podzielić na "ósemki" pozbawione gniazd nasiennych. Włożyć do garnka i skropić sokiem z cytryny. Dodać cukier i cynamon, jeżeli ich używamy; dodać też kilka łyżek wody, by jabłka się nie przypaliły w pierwszej fazie gotowania, gdy jeszcze nie puściły soku. Gotować około 30 minut, dość często mieszając. Jabłka nie powinny być surowe, ale też nie powinny rozpaść się na mus. Przynajmniej część z nich powinna pozostać w kawałkach.
Gorące jabłka przekładać do wyparzonych słoików. Mocno zakręcać i zostawić do ostygnięcia, stawiając słoiki do góry dnem.
Jabłka umyć i obrać. Podzielić na "ósemki" pozbawione gniazd nasiennych. Włożyć do garnka i skropić sokiem z cytryny. Dodać cukier i cynamon, jeżeli ich używamy; dodać też kilka łyżek wody, by jabłka się nie przypaliły w pierwszej fazie gotowania, gdy jeszcze nie puściły soku. Gotować około 30 minut, dość często mieszając. Jabłka nie powinny być surowe, ale też nie powinny rozpaść się na mus. Przynajmniej część z nich powinna pozostać w kawałkach.
Gorące jabłka przekładać do wyparzonych słoików. Mocno zakręcać i zostawić do ostygnięcia, stawiając słoiki do góry dnem.
No comments:
Post a Comment